Egy eltűnt festmény nyomában…

Chiovini Ferenc  (Besenyszög, 1899. november 16. – Budapest, 1981. december 9.) olasz származású festőművész festette meg 1938-ban Horthy Miklós arcképét Mezőtúr város rendelése szerint. Ami biztos, hogy a kormányzó modellt állt, a kép elkészült és a közgyűlési terem éke lett. Majd eltelt 86 év, a Városháza sok vészterhes időben át sértetlen maradt… de hová tűnt mindeközben a festmény?

Nemhiába Chiovini Ferencet kérték meg a feladat elvégzésére, hiszen a művész nem messze Mezőtúrtól nőtt fel.

Szülővárosában Besenyszögön utcát, iskolát, parkot neveztek el. 2007-ben Balogh Zoltán polgármester felavatta a Chiovini Emlékszobát, egy állandó kiállítással. Szolnokon 1996-ban nyílt meg a nevével fémjelzett Chiovini Galéria és 2017-ben utcát is neveztek el róla.

De életművének ez a fontos darabja nem tudni, hová került. A korabeli közgyűlés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a portré szállításának határideje: 1938. március 14. volt. Pár hónappal később, a Pesti Hírlap 1938. szeptember 13-án tudósított Horthy Miklós kormányzó arcképének mezőtúri leleplezéséről.

„Mezőtúr város városházának közgyűlési termében vasárnap ünnepi díszközgyűlés volt, amelynek keretében leleplezték Horthy Miklós kormányzó arcképét, Chio-vini Ferenc festőművész alkotását. A díszközgyűlésen részt vettek Mikecz Ödön igazságügyi miniszter, Tas-nádi Nagy András, a NEP országos elnöke, Antal István államtitkár, továbbá az Urbán Gáspár beszámolójára Mezőtúrra érkezett országgyűlési képviselők, valamint Kállay Miklós, az Öntözési Hivatal elnöke, Borbély György főispán és Alexander Imre alispán is. Dr. Spett Ernő polgármester után Mikecz Ödön igazságügyi miniszter mondott ünnepi beszédet. Gondolatai végén így szólt:

– A mi kötelességünk: hit, bizalom, kitartás, egy cél, egy akarat és egy vezér mögött!

E szavaknál lehullott a lepel az életnagyságú arcképről. A közgyűlés közönsége felállva, percekig ünnepelte a kormányzót.”

A leszármazottak most a kép nyomába eredtek egy új gyűjteményes kiállítás szervezése közben, így ha bárki bármilyen információval tud szolgálni a festményről, kérem jelezzen a fazekasmuzeum@gmail.com e-mail címen vagy a Túri Fazekas Múzeum telefonszámán: (06 56) 350 174

Kakuk Móni