Európai körúton a Badár és Bozsik kerámiák

Törökország és Olaszország után most Lengyelországban csodálják a népi szecesszió remekeit

Két zseniális alföldi fazekasmester, mester és tanítvány kerámiái aratnak sikert az európai kiállítótereken. Törökország és Olaszország után ezúttal Lengyelországban, a mesés Stryszawában nyílt meg a Modern és nemzeti – A népi és a népies szecesszió hatása Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságára című kiállítása június 12-én a Kunszentmártoni Hely-történeti Múzeum és a Túri Fazekas Múzeum szervezésében.

A kiállítást Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere nyitotta meg, majd a vendégeket Rafal Lasek, Stryszawa polgármestere köszöntötte. Az érdeklődő közönség örömmel szemlélte a kunszentmártoni testvértelpülésről és a közeli Mezőtúrról érkező értékes műtárgyakat.

Mezőtúrról a kiállítás előkészítésére és az ünnepélyes megnyitóra Pusztai Zsolt, a Túri Fazekas Múzeum vezetője utazott, aki lenyűgözőnek írta le a lengyel kisváros környezeti– és kulturális adottságait.

A lengyel közönség érdeklődve hallgatta, hogy Badár Balázs (1855–1939) és Bozsik Kálmán (1872–1959) sikere már életükben felülmúlta a kortársak várakozásait, de a műhelyükből kikerült tárgyak a haláluk után is keresettek, a technikai tudás, a művészi látásmód és a szecessziós motívumvilág ötvözetéből fent maradt mesterremekek gyűjtésére, bemutatására mind Mezőtúron, mind Kunszentmártonban kiemelt figyelmet fordítanak.

A 130 darabból összeállított bemutató a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Túri Fazekas Múzeum közös összeállítása. A tárlat szakmai kurátorai Pusztai Zsolt és dr. Pusztai Gabriella muzeológusok voltak. A kerámiák mellett 15 nagyobb tabló, dokumentummásolatok, korabeli bútorok, múzeum pedagógiai anyagok, installáció is része a vándorgyűjteménynek, aminek anyagait a Túri Fazekas Múzeum, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, a Draskovits Kerámiagyűjtemény és a Mezőtúr Város Önkormányzatának tulajdonában lévõ Badár-ház biztosította.

A kiállítás létrehozását támogatta: Mezőtúr Város Önkormányzata, Kunszentmárton Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap és Dr. Draskovits Dénes.

A nagy sikerű vándor tárlat 2024. július 19-ig látogatható Stryszawa városában.

Kakuk Móni

Fotó: Pusztai Zsolt