Átadták a városi díjakat, kitüntetéseket

Október 23-án, Nemzeti ünnepünk alkalmával a Városháza Dísztermében a városi díjak, kitüntetések átadására került sor, melyekről előzetesen szeptember 28-án döntött a képviselő-testület. Az elismeréseket Szűcs Dániel, Mezőtúr város polgármestere adta át.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Város Díszpolgára” díjat adományozott Gonda István részére.

Gonda István a mai magyar kerámiaművészet meghatározó alakja, a mezőtúri fazekasság egyik legismertebb képviselője. 1970-1990-ig a túri fazekasoknál dolgozott. 1991 óta önálló műhelyben otthon készíti kerámiáit. A Népművészet Mestere díjat 1985-ben vehette át. 1972-ben már megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet, 1975-tõl Népi Iparművész. 2017-tõl a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. Az iparművész számos Mezőtúrról készülő kisfilmben, tévés produkcióban népszerűsítette az élő fazekasságot. Szeptember 16-án Területi Príma díjat vehetett át Szolnokon, melyet 2023-ban összesen három személy kaphatott. A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Város Díszpolgára” díjat adományozott Dr. Draskovits Dénes részére.

Dr. Draskovits Dénes egész élete során szorosan kapcsolódott városunkhoz és térségünkhöz. Közéleti tevékenységének elismerése volt, hogy 2002-ben, majd négy évvel később 2006-ban is megválasztották Mezőtúr polgármesterévé. Országos hírű Badár gyűjteményét bemutatás céljából a város rendelkezésére bocsátotta. Badár Balázs híres koronás vázájának háromszoros nagyságú másának szobrának megvalósításában, finanszírozásában jelentős részt vállalt. További gyűjtői munkásságát a Draskovits Kerámiagyűjtemény gyarapítására végzi, rendületlenül járja az országot, kutatja fel a mára már nagy értékű, ritka Badár alkotásokat. A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Városért” díjjal tüntette ki Dr. Lődár Pétert munkássága elismeréséül.

Dr. Lődár Péter édesapja példáját követve a Rosztovi Orvosi Egyetemen szerzett diplomát 1988-ban. Rezidensként a Beregszászi kórház belgyógyászati osztályán kezdte az orvosi tevékenységeit. 1990-tõl él Mezőtúron. Első helyi munkahelye a Városi Kórház belgyógyászati osztályán volt, ahol általános orvosként szolgált. Kollégáival a munka és a kórházi ügyelet mellett átvették a városi háziorvosi ügyelet ellátását is, melyet éveken keresztül megelégedéssel végeztek. A II. számú háziorvosi körzet tisztelt és elismert orvosaként dolgozik jelenleg is a betegek nagy megelégedésére. A szakmai életútja és az emberi tulajdonságai miatt nagy tisztelet és megbecsülés övezi. A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Városért” díjjal tüntette ki Dr. Szentes János urat munkássága elismeréséül.

Dr. Szentes János a Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett 1978-ban. Első munkahelye a mezőtúri kórház belgyógyászati osztálya volt, majd háziorvosként folytatta munkáját. Két szakvizsgát teljesített kiváló eredménnyel: belgyógyász és üzem-egészségügyi szakvizsgát. Hosszú évekig volt a mezőtúri Állami Gazdaság üzemorvosa. Több éven keresztül a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Orvosi kamara elnökségi tagjaként képviselte kollégáit a Magyar Orvosi Kamarában. A hozzáforduló betegeket lelkiismeretesen kezeli, emberséges, segítőkész orvos. A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Város Szolgálatáért” díjat adományozott Polgár-Nagy Éva részére.

Polgár-Nagy Éva egy emberöltőn keresztül végezte szakmailag magas szinten, rendkívül emberségesen a munkáját, mint egészségügyi dolgozó. 1988-tól dr. Keresztes Károly mellett, majd a nyugdíjazása után dr. Lődár Péter praxisában. A több évtized során munkáját mindig nagy szakértelem, önállóság és hozzáértés jellemezte. A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Város Szolgálatáért” díjat adományozott Varga Kálmánné részére.

Varga Kálmánné a Rákóczi úti általános iskola tanára, majd 1987-tõl – nyugdíjba vonulásáig – igazgatója volt.  Mezőtúron sok szülő és tanítvány tisztelettel gondol vissza az ebben az iskolában töltött évekre. Sokukkal Ibi néni szerettette meg az élővilágot, a gyakorlati órákon pedig tanítgatta őket sütni, főzni, varrni, kötni, hímezni, horgolni és barkácsolni, emellett bábszakkört vezetett. Nyugdíjba vonulása után megalakította a foltvarró kézműves szakkört, amely 2000-tõl működik a vezetésével. Számos kiállítást, varrótábort szervezett. Munkabírása és aktivitása példát mutat a mai fiatal és idős korosztálynak is. A kitüntetéshez szívből gratulálunk.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Az Év Mezőtúri Vállalkozása” díjat adományozta Kézsmárkiné Aszódi Andrea részére.

Kézsmárkiné Aszódi Andrea 33 éve kereskedő. 1990-ben az Áruház emeletén megnyitotta első boltját, Kristály-Üveg-Porcelán néven. Példaképe édesanyja, aki szerette a vásárlókat, minden igényre figyelt, dolgozóit a bolt érdekében mindig türelemre, nagy odafigyelésre, kedvességre, kitartásra és alázatra tanította. Andrea 1992-tõl 2003-ig üvegboltot vezetett a Dózsa György úton. Andi mindig is elhivatott volt a jó minőség a hazai magyar termékek iránt. 1998. szeptember 1-jén Aszódi Kisáruház nyílt a főtéren. Ez az üzlet idén 25 éves születésnapját ünnepelte. Kézsmárkiné Aszódi Andrea kedvességével, emberségével mindig áldozatosan, legjobb tudása szerint áll a pult másik oldalán. A kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Az Év Mezőtúri Vállalkozása” díjat adományozott a TAKÖV-TRANSZ HUNGÁRIA Kft. részére. A díjat Takács Zoltán ügyvezető vette át.

A Taköv-Transz Bt-t 40 évvel ezelőtt, 1983-ban alapította Takács Zoltán egyéni vállalkozó. A vállalkozás évről évre folyamatosan fejlődik. A növekvő árbevételnek és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően több fejlesztés valósult meg az elmúlt években. A belföldi-nemzetközi fuvarozás mellett napjainkban raktározási tevékenységgel is foglalkoznak. A szakmai hozzáértésüket és megbízhatóságukat jól tükrözi, hogy egyik legfontosabb partnerük a Syngenta Magyarország Kft., akikkel hosszú évek óta dolgoznak sikeresen együtt. 2017-ben a Taköv-Transz Hungária Kft. ügyvezetőjét, Takács Zoltánt, Magyar-ország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Kitüntetésben részesítette. A kitüntetéshez szívből gratulálunk.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Sportjáért” díjat adományozott Erdősi Gyula részére.

Erdősi Gyula a mezőtúri felsővezeték szerelőknél dolgozik 28 éve, ami mellett a sport is végigkísérte az életét. A labdarúgást a Mezőtúri AFC színeiben hagyta abba 36 évesen, sérülés miatt. 1996-tól edző Mezőtúron. 2005-2007 között irányította a Mezőtúri AFC NB3-as csapatát. 2008-2011-ig Gyomaendrődön edzősködött, majd újra Mezőtúron, 2013-ig. Egy éves kitérőt követően, 2014-ben ismét a mezőtúri felnőtt csapat edzője lett, melyet napjainkig irányít. Példa-mutató a sport iránti szeretete, kitartása és elhivatottsága. A kitüntetéséhez szívből gratulálunk. 

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr Kultúrájáért” díjat adományozott a Petőfi Dalkör részére. A díjat Karsai Krisztina karnagy és Molnár Márta elnök asszony vette át.

A Mezőtúri Petőfi Dalkör az 1873. május 10-én alakult, a ,,MEZŐTÚRI DALÁRDA” utódaként működik. A kórus a majd másfél évszázad alatt hol férfi, hol női, hol pedig vegyes karként tevékenykedett. Jelenleg kis létszámmal ugyan, de annál lelkesebben igyekeznek női karként újjáépíteni repertoárjukat. Mindig igyekeznek lehetőségeikhez mérten városi, térségi, megyei, országos, és –vendég meghívásoknak eleget téve – határon túli szereplések során is öregbíteni Mezőtúr város hírnevét. Majd minden évben felléptek a Zenei Világnapi rendezvényen, melyet évenként más-más városában rendeznek. A Petőfi Dalkör évtizedek óta hagyományosan a város zeneszerető közönségével együtt ünnepli fennállásának kerek évfordulóit. A kórust 1948-2008-ig, 60 éven keresztül Kávási Sándor vezette. Vezetőjével a kórus Arany Páva díjakat, arany minősítéseket ért el. A Dalkör Sanyi bácsit a bõ fél évszázados közös munka köszöneteként, 2008-ban örökös karnagyává nevezte ki. 2008 óta a kórust Karsai Krisztina vezeti magas fokú szakmaisággal, a zene iránti alázattal, töretlen lelkesedéssel. A 150 éves évfordulójukat 2023. szeptember 16-án ünnepelték vendégkórusok meghívásával, valamint a dalkörhöz kapcsolódó fotókiállítással a Közösségi Házban. A kitüntetéséhez szívbõl gratulálunk.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Mezőtúr város jó tanulója, jó sportolója” díjat adományozott Karikás Máté részére.

Karikás Máté a Református Kollégium tanulója, tanulmányi eredménye kitűnő. Máté a Mezőtúri Atlétikai Club fiatal tehetséges versenyzője, 15 évesen a mezőtúri csoport meghatározó versenyzője. Két évvel ezelőtt egy súlyos betegségen esett át ahol, intenzív osztályra került 6 hétre. Kitartó munkájának köszönhetően mára sikerült utolérnie korosztályát, ahol a magyar bajnokságon remek eredményt ért el. Mindenki számára példamutató szorgalmas, fegyelmezett, tudatos versenyző. Felkészítő edzői: Karsai András és Uzsoki János. A kitüntetéséhez szívből gratulálunk.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete „Az év mezőtúri sportolója” díjat adományozott Dévay Márk részére. A díjat átvette Dévay László,  Márk édesapja és edzője. Márk a kitüntetés átadásakor Japánban volt,  készülve az Olimpiai kvalifikáció soron következő versenyére.

Dévay Márk 1996-os születésű magyar válogatott triatlon versenyző. Mezőtúron született, itt kezdett sportolni. Edzéseit édesapja, Dévay László irányította és a mai napig ő az edzője.A debreceni középiskolai évek alatt többször nyert az ifjúsági és junior magyar bajnokságokon, valamint helyet kapott a korosztályos magyar válogatottban is. Európa kupákon és Európa bajnokságon szerzett Top 5-ös helyezéseket. Székesfehérváron folytatta az edzéseket, valamint felvételt nyert a Dunaújvárosi Egyetem Kommunikáció és Média szakára. Első nagyobb nemzetközi sikerét az U23-as Aquatlon Európa Bajnoki címe jelentette 2017-ben. Ugyanezen a versenyen az Elit (felnőtt) korcsoportban ezüstérmes lett. 2018-ban megnyerte az elit Európai triatlon kupa ranglistát és beválasztották az év legjobb 3 európai versenyzője közé. (Korábban még magyar versenyző nem került be.) Az augusztusi Aquatlon Világbajnokságon Márk Világ-bajnok lett. A 2023-as mixváltó Világbajnokságon Hamburgban 5. lett. A Világkupákon idén is több Top10-es eredményei voltak, szeptember 11-én Karlovy Vary –ban ezüstérmet szerzett. Jelenleg a legfontosabb cél PÁRIZS 2024. A kitüntetéséhez szívből gratulálunk! 

Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesültek a CORDEN Kft. Laboratórium dolgozói munkásságuk elismeréseként.

Városunk és a térség lakosságának tekintélyes része nagy elismeréssel vélekedik a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet területén működő CORDEN Kft. laboratóriumáról, vezetőjének és dolgozóinak munkájáról. A 24 órás készenléti rendszerrel hozzájárulnak a mezőtúri kórház dolgozóinak gyógyító munkájához. Az elismeréshez szívből gratulálunk.

Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesültek a MÁV Zrt. Üzemeltetési Főigazgatóság Pályavasúti Területi Igazgatóság, Szeged Erősáramú Főnökség Felsővezetéki Szakasz dolgozói a városi rendezvényeken nyújtott önzetlen segítségük elismeréseként. A díjat átvette Szegény János.

A Mezőtúr Város Sportjáért Alapítvány 2011 óta rendezi és szervezi meg a Lampionúsztatást és Utcabált valamint 2014 óta a Sárkányhajó versenyeket. Ezeket a rendezvényeket önzetlenül segítik a MÁV Zrt. Üzemeltetési Főigazgatóság Pályavasúti Területi Igazgatóság, Szeged Erősáramú Főnökség Felsővezetéki Szakasz Mezőtúri munkatársai a város iránt érzett elkötelezettségükből fakadóan. Az elismeréshez szívből gratulálunk!

Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Szecsei Sándor 20 éves polgárőri szolgálatáért.

Szecsei Sándor a Mezőtúr Polgárőrséghez 2003. január 1-én lépett be azzal a céllal, hogy részt vegyen a bűnmegelőzésben, munkájával segítse a rendőrség munkáját, valamint az időskorúak védelmét. Szecsei Sándor az egyik legelhivatottabb mezőtúri polgárőr, aki 20 éve végzi önzetlenül, társadalmi munkában polgárőri tevékenységét. Az elismeréshez szívből gratulálunk.

Az Újvárosi Hagyományőrző Klub megalapításának 30. évfordulója alkalmából, a közösségért végzett kiemelkedő munkájáért Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Bíró Lajosné. Bíró Lajosné zenéhez való kötődése már kisgyermekkorban kezdődött. Énekelt a pávakörben, majd rövidesen citerán kísért. Elismerésre méltó az a körülmény, hogy kottaismeret nélkül, kizárólag hallás után sajátította el tudását. Önállóan versenyeken és KÓTA minősítéseken mérettetett meg. Sok elismerő oklevele és 4 Nívó-díja van. 1993-ban, 30 évvel ezelőtt Kádár Istvánnéval és Tarjáni Károlynéval együtt alapították az Újvárosi Hagyományőrzők Klubját, amelynek legfőbb célja a magyar népszokások és hagyományok megőrzése és ápolása volt. Az elmúlt 30 évben a klub nagyon sokat tett a mezőtúri kulturális élet és civil közösség erősítése érdekében, amely kitartó munkából, mint alapító mindig kivette a részét Pöszike néni. Az elismeréshez szívből gratulálunk.

Több évtizedes kulturális tevékenységéért Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Szentesi Sándorné.

Szentesi Sándorné Lovas Ilonát középiskolás évei alatt érintette meg az irodalom és a zene szépsége. Középiskolás éveit követően banki és könyvelői képesítést szerzett és Mezőtúr város oktatási intézményeiben dolgozott e területen. Szívesen tanul verseket, és szaval klubtársai társaságában, valamint a városi nyugdíjas klubok rendezvényein. Ötleteivel, életbölcsességeivel a mai napig segíti, színesíti a klubéletet. Az elismeréshez szívből gratulálunk.

Kakuk Móni
Fotó: Jenei József