Lengyelországtól Bulgáriáig…

Hornyákné Sila Katalin fazekas, népi iparművész a hazai kézművesség képviseletében

Hornyákné Sila Katalin fazekas népi iparművész, a JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület elnökségi tagja képviselte a Népművészeti Egyesületek Szövetségét Lengyelországban és Bulgáriában.

A kelet-lengyelországi városban, Lublinban, a Jagelló Nemzetközi Fesztiválon augusztus 18-20. között vett részt a helyi szervezők meghívására. A lengyel házigazdák külön plakáton hirdették: a mezőtúri fazekasság 2009 óta a Szellemi Kulturális Örökség része.

Pár nappal később, szeptember 1-3. között rendezték meg a XVIII. Hagyományos Kézművesség Nemzetközi Vásárát Gabrovóban, Bulgáriában, melyre a Népművészeti Egyesületek Szövetsége egy alkotóját, Hornyákné Sila Katalint delegálta. A rendezvény a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Gabrovo Önkormányzata és az ETAR Regionális Néprajzi Szabadtéri Múzeum szervezésében valósult meg.

Hornyákné Sila Katalin így emlékezett vissza:

 „A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által kiírt pályázatra jelentkezve, delegáltként vehettem részt a bulgáriai nemzetközi rendezvényen két kísérőmmel, a férjemmel és a fiammal. A program három részből állt. Nemzetközi konferenciák voltak, ötvösök versenye és a kézművesek vására a három nap alatt délelőtt 10-19 óráig. Sok országból érkeztek résztvevők: Bulgária, Törökország, Grúzia, Észtország, Szerbia, Horvátország, Örményország, Málta, Irán. Magyarországról még két kézműves volt rajtam kívül, a Hagyományok Házából egy gyöngyfűző és egy bútorfestő. Csodálatos környezetben állíthattunk ki, és minden ország kézművese igyekezett bemutatni a portékáit. Sokan tartottak bemutatót velem együtt. Kaptam egy lábbal hajtós korongot, és azon dolgoztam mindhárom napon át. Folyamatos volt az érdeklődés, sok látogató megállt, és fotózta, videózta, csodálta a korongozást. Az Etari Skanzen fotósai is levideózták a bemutatómat. Este népzenei-néptánc bemutató is volt számunkra. Busszal szállítottak bennünket Gabrovóból Etarba minden nap. A szállodai ellátásunk a szervezők vendégszeretete, segítőkészsége nagyon megnyerő volt. Az utolsó estén nagyszabású vacsorát is rendeztek. Átadták a legszebben dolgozó ötvösnek a díjat, valamint a legszebb kézműves stand díját is, amelyet a Törökországból érkező kézművesek nyertek el. Volt bolgár néptánc bemutató, és közös tánc is. Összefoglalva nagyon tartalmas, színes programon vehettünk részt, egy csodálatos környezetben a három nap folyamán. Büszke voltam arra, hogy képviselhettem a magyarországi kézművességet, a mezőtúri fazekasságot a legjobb tudásom szerint. Köszönöm ezt a lehetőséget a Népművészeti Egyesületek Szövetségének. A szervezők kijelentették, hogy nagyon jó csapat voltunk együtt a különböző nemzetekkel, és jövőre is visszavárnak bennünket.”

Hornyákné Sila Katalin 1984 óta dolgozik önálló fazekasként Mezőtúron, jövőre lesz épp négy évtizede. Edényein a mezőtúri népi hagyományokat alkalmazza. A fekete kerámiát (redukciós égetéssel) fatüzelésű kemencében égeti. Műhelyében szívesen tart bemutatókat, valamint Utazás Kiállításokon is részt vesz. 1985 –ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, majd 1987 –ben Népi Iparművész lett. A JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület elnökségi tagja.

Kakuk Móni
Fotó: beküldött fotó