arTúr Fesztivál és Túri Vásár 2023-ban is

Kevesebb, mint egy hónap és újra zenétől lesz hangos a belváros. Az arTúr Fesztivál a műfaji sokszínűségétől híres, mely szempontot évről-évre figyelembe veszünk a szervezés során.

2023-ban sajnos az East Fest nem kerül megtartásra és bár a fesztivált pótolni nem tudjuk, igyekszünk lehetőséget teremteni a könnyed szórakozásra, kikapcsolódásra, baráti találkozásokra. Reméljük, hogy a zenei fesztivál okozta hiányon némileg sikerül enyhítenünk.

A művészeti fesztiválunk sokszínűsége nem csak a műfajokban, hanem a korosztályok tekintetében is megfigyelhető. A felnőttek mellett igyekszünk a gyermekekre és az ifjúságra is figyelemmel lenni. A részletes programot tartalmazó szóróanyagunk hamarosan elkészül, melyet közzé teszünk a közösségi oldalainkon, valamint megtalálják a város forgalmasabb pontjain is.

A programok augusztus 10-én veszik kezdetét. Szintén néhány éves hagyomány már az, hogy a mezőtúri művészeti fesztivált mezőtúri, vagy mezőtúri kötődéssel bíró alkotó kiállításával nyitjuk meg. Ez évben Szabó Dorina, a Diamond Pictures megálmodója és fotósa kiállításával startol el a 4 napos programsorozat, székhelyünkön: a Közösségi Házban. Majd rendezvényünk szerteágazik és a Városi Galériában, valamint a Túri Fazekas Múzeum udvarában is találkozhatunk. Bábel Klára hárfaművész játéka, a Szegedi Hegedűegyüttes klasszikus koncertje a Liszt Ferenc- díjas Szecsődi Ferenc vezetésével, G. Szabó Hunor és Németh Juci akusztikus koncertje vagy épp a jazz együttes, a Perszehm! zenei kalandozásai mind vonzóak lehetnek az arTúr Fesztivál ideje alatt. A fesztiválszínpadunk pénteken nyit, ahol a nagy koncertek világa tárul elénk, velünk tart a Petőfi téren az Edda Tribute, a Lord zenekar, Horváth Tamás és a Lóci Játszik formáció. Számos zenei csemege és élmény mellett idén is elstartol a Túri Kupa Utcai Futó-verseny, amely évről-évre egyre nagyobb részvételnek örvend.

Vasárnap pedig már a Túri Vásárra várjuk az érdeklődőket. A lakosságot a Kunszentmártoni Fúvószenekar ébreszti, és mazsorettek kíséretében kalauzolnak el bennünket a Kossuth Lajos térről a Petőfi téri színpadunkhoz. A vásárba már most nagyon sok kézműves árus jelentkezett, az ő létszámuk évről-évre megelőzi a vegyes termékeket árusítók számát. A vásár mellett számos kísérő programmal találkozhatnak. Már most is lehet jelentkezni a főzőversenyre, melynek zsűri elnöke idén is Vomberg Frigyes séf. Mezőtúr méltán büszke hagyományaira, a Mesterségek terében a hagyományőrzés jegyében kézműves mesterek, népi iparművészek mutatják be szakmájukat, melyet az érdeklődők ki is próbálhatnak. Az ingyenesen használható népijátszóház mellett a hungarikumokat és a betyárvilág kellékeit külön sátorban tekinthetik meg. A napfolyamán a gólyalábas kedvcsinálókkal, és a guruló zongoristával is találkozhatunk a forgatagban. A színpadi program igazán színesnek érkezik, a helyi táncosokkal tarkított műsorban feltűnik Bebe, Kamarás Iván és a Triász zenekar is. A négy napos kavalkádot Bereczki Zoltán élőkoncertje és a tűzijáték zárja. Mezőtúr Város Önkor-mányzatának támogatásának köszönhetően az arTúr Fesztivál és Túri Vásár minden pontja ingyenesen látogatható.

Dóczi-Bodor Márti