Főszerepben: a citera!

Július 1-jén, szombaton délután a citerazene ünnepe volt a Közösségi Ház nagytermében. Az ország minden fertályáról, sőt Felvidékről és Erdélyből is érkeztek citerazenekarok az 5. Nemzetközi Citerazenekari Fesztiválra, összemérni erőiket a versenyen. Az eseményt keretbe foglalta két együttes versenyen kívüli zenélése: a táborfalvai Csutorás Népzenei Együttes Birinyi József zsűrielnök vezetésével kezdte a koncertet, majd a verseny után a balatonkenesei Pannónia citerazenekar (melynek művészeti vezetője a zsűri egyik tagja, Bódi György) zárta a hangversenyt. A neves bírálók most megmutathatták mindenkinek,, hogy nem csak beszélni tudnak a citerazenélésről, hanem magas szinten művelik is azt.

A verseny 3 kategóriában zajlott: tradícionális (népdalokat hagyományos hangzással játszva), innovatív (a népdalokat vonószenekar-szerű hangzással kísérve), és unikum (komolyzene, könnyűzene, filmzene, bármi, csak jó zene legyen) kategóriában. A verseny rendkívül magas színvonalú és kiegyenlített volt, ezt bizonyítja a sok megosztott, holtversenyes helyezés. Végül a következő verseny-eredmények születtek:

TRADÍCIONÁLIS  KATEGÓRIA:

Megosztott első helyezés a marosvásárhelyi Fagyöngy citerazenekar és a mélykúti Szederinda citerazenekar között. A Fesztiváldíjat a Fagyöngy vihette haza. Megosztott második helyezés a kiskundorozsmai Öreghegyi Bodza citerazenekar és a túri Vadalma citerazenekar között. Megosztott harmadik helyezés a nyárasdi (Felvidék) Lámpás citerazenekar és a pécsi Igricze citerazenekar között. A kategória különdíjával, a Sőrés Erzsébet által felajánlott grillázsból mintázott citerával a gyomaendrődi Kisss Duót jutalmazta a zsűri.

INNOVATÍV KATEGÓRIA:

Megosztott első helyezés a horti Hortenzia és a kecskeméti Vadhajtás citerazenekar között. A Fesztiváldíjat a Hortenziának ítélte a zsűri. Megosztott második helyezést ért el a Túri Zsiványok és az inárcsi Tremoló citerazenekar.

Harmadik helyen végzett a váraszói Gyöngyvirág ifjúsági citerazenekar. A kategória különdíját, melyet a városi önkormányzat ajánlott fel, a váraszói felnőtt Gyöngyvirág citerazenekar kapta.

UNIKUM KATEGÓRIA:

Első helyezett és fesztiváldíjas a váraszói Gyöngyvirág felnőtt citerazenekar. A második helyen ismét holtverseny alakult ki, a Hortenzia és a Túri Zsiványok megosztott helyezéssel végeztek.

A majdnem négy órás vetélkedés után kicsit fáradtan, de elégedetten fogyasztották el a résztvevők a megérdemelt vacsorát, amely után még újra előkerültek a citerák egy kis örömzenélés céljából.

A rendező Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület nevében köszönetet mondok Mezőtúr Város Önkormányzatának, a Közösségi Ház dolgozóinak, Zuppán Zoltánnak és a Pocakos étterem dolgozóinak, Kovácsné Kálnai Róz mézeskalácsosnak, Csurgó-Veres Nikoletta műsorvezetőnek és valamennyi közreműködő együttesnek, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. Szívből gratulálunk mindenkinek! Újra bebizonyosodott, hogy ha sokan erősen akarunk valami jót, az meg is valósul.

Köszönet mindenkinek, jövőre ugyanígy, ugyanitt!

Csider István