A II. világháborús bombázás mezőtúri áldozataira emlékeztek

Augusztus 31-én, a Kossuth Lajos téren Mezőtúr Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Szovjetunióba Elhurcoltak Emléknapja alkalmából és a II. világháborús bombázás mezőtúri áldozataira emlékezve.

A rendezvényen beszédet mondott Patkós Éva, Mezőtúr város alpolgármestere. A visszaemlékezésében kihangsúlyozta, 1944. szeptember 1. Mezőtúr történetének könyvébe fekete betűkkel íródott.

A műsorban közreműködött a Túri Olvasókör Egyesület, majd a történelmi egyházak képviselői imádsággal emlékeztek. Ezt követően az emlékezés virágainak, koszorúinak elhelyezésével tették tiszteletüket a jelenlévő érdeklődők.

„Szeptember 1-jén egy kisebb kötelék 99 rombolóbombával ismét a Szolnok vasúti hidat próbálta megsemmisíteni. Bombák hullottak Szajolra, Mezőtúr vasúti hídjára és Berettyóújfalura is. Ezt követően nagy erejű támadás érte Debrecent, 250 rombolóbomba pusztított a városban. A halottak száma: 722 fő, ebből mintegy 600 az állomáson tartózkodó, szabadságra igyekvő német katona volt. Meg kell jegyeznünk, hogy más forrás híján ezt az adatot nem állt módunkban érdemlegesen ellenőrizni, így teljes hitelessége kétséges. Mindenesetre aznap Mustangnak jelentett gépek támadták a debreceni repülőteret is. Előfordulhat, hogy az adatok egybeesnek, így a korabeli veszteségi jelentések fedik egymást.” (forrás: Magyarok a II. világháborúban, Arcanum).

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József