Zenei hírek

Bemutatjuk a Domoki házaspárt

Mezőtúron sok zenei tehetség volt, van és remélhetőleg lesz, akik a Bárdos Lajos Zeneiskolában kapják meg az alapfokú képzést. Köszönhető ez a kitűnő, lelkes tanári karnak.

Néhány éve egy fiatal zenetanár házaspár érkezett Mezőtúrra – Domokiné Dékány Dóra zongorát, Domoki Soma pedig ütőhangszereket tanít. A család azóta háromtagúra bővült.  A nagyközönség a zeneiskola rendezvényein találkozhatott már velük. Azon kívül Dóra a túrkevei református templom istentiszteletein orgonál, Soma a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kisegítő ütőse.

  • Hogyan és hol dőlt el, hogy hivatásotok lesz a zene?

Dóra: Túrkevén születtem, ma is ott élnek szüleim. Már öt éves koromban beírattak a zeneiskolába, és kaptam otthonra egy zongorát, igaz, hogy ez egy régi, rossz állapotú hangszer volt. Szüleim és tanáraim látták, hogy az érdeklődésem megmaradt és egyre erősödött, így később az eredményeknek köszönhetően kaptam egy szép pianínót, ami máig megvan. Az általános iskola után a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába nyertem felvételt. Nagyon szép és tartalmas évek voltak ezek, ráadásul itt ismerkedtünk meg Somával is. Utam innen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar zongora szakára vezetett, ott szereztem meg tanári diplomámat.

Soma: Én Debrecenben születtem, iskoláimat is ott végeztem. Édesapám mandolinozott, trombitált, manapság szájharmonikázik különböző együttesekben, engem is korán megfertőzött a zenével. A szüleim támogatták ebbéli tanulmányaimat. Különös szerencsémnek tartom, hogy már 10 éves koromban megismerhettem leendő tanáromat, Dr. Szabó Istvánt, aki az európai hírű Sonus ütőegyüttest vezette. Engem a hangzásuk úgy elvarázsolt, hogy nem volt kérdés többé, mi lesz a hivatásom.  Még diákkoromban én is tagja lettem a Sonusnak, és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán megszereztem MA zeneművész-tanári diplomámat.

Úgy a zongora, mint a dob eléggé hangos hangszerek. Szomszédotokkal volt-e konfliktusotok emiatt?

Dóra: Nekem nem volt, mivel kertes házban éltünk. Azoknak a növendékeknek, akiknek a környezetét esetleg zavarja az otthoni gyakorlás, a zenetanulás első éveiben jó megoldást jelenthetnek a digitális hangszerek, amelyeken van hangerő szabályozó.

Soma: Nekem elég gyakran volt nézeteltérésem a szomszédokkal, annak ellenére, hogy kertes házban laktunk. Később vettünk egy szabályozható hangerejű elektromos dobfelszerelést, így enyhült a probléma.

Milyenek a túri tanítványok, tehetségesek-e, szorgalmasok-e? Milyen a hozzáállásuk a zenetanulmányokhoz?

Dóra: Igen, tehetségesek és szorgalmasak is, de fontosnak tartom megemlíteni, hogy a növendékek fejlődéséhez és a tanári munkánk sikeréhez a legnagyobb segítséget az együttműködő szülők jelentik. Külön öröm számomra, hogy ezt itt évről évre megtapasztalhatom.

Soma: Én úgy gondolom, sőt állítom, hogy a mezőtúri zeneiskola jó intézménynek számít! Az egyetem mellett és után több városban tanítottam, így van összehasonlítási alapom. Itt jó a színvonal és lehet ösztönözni a gyerekeket gyakorlásra, zenehallgatásra.

Van-e kedvenc előadótok és példaképetek?

Dóra: Engem mindig is inkább a tanári pálya érdekelt, mint az előadóművészet, ezért példaként leginkább szakközépiskolai és egyetemi tanáraim állnak előttem. Taraszova Marianna, B. Kiss Zsuzsanna és Dr. Duffek Mihály személyében profi zeneművész-tanárokat, és csodálatos embereket ismertem meg. Természetesen sok különböző előadótól hallgatok darabokat, hiszen ugyanazt a zeneművet minden nagy művész másként interpretálja. MarthaArgerich felvételeit például mindig szívesen hallgatom.

Soma: Nekem, mint az előzőekben már említettem, Dr. Szabó István jelentette a legfőbb inspirációt a korai években. Természetesen nem sokra mentem volna tanáraim ösztönző magatartása nélkül. Régebben, hat nyáron keresztül aktív hallgatóként részt vettem a debreceni ütőhangszeres mesterkurzuson. Ma már csak passzív résztvevőként azt figyelem, hogyan oldja meg a tanár a diákok technikai, zenei problémáit.

Öröm hallani, hogy jól érzitek magatokat Mezőtúron minden tekintetben! Reméljük, hogy hosszú ideig tanítjátok a mezőtúri gyerekeket! Milyen elképzeléseitek, vágyaitok vannak a jövőre nézve?

Dóra: Igen, a mezőtúri zeneiskola egy remek intézmény, ahol már eddig is számos nagyszerű növendéket taníthattam. Remélem, hogy a munkámmal ezentúl is hozzájárulhatok ahhoz, hogy a zene a gyermekek életének szerves részévé váljon.

Soma: Én is hasonlókat kívánok! Ezen kívül öröm számomra, hogy kiváló volt tanítványommal, Sárvári Tamással, illetve a környező zeneiskolák ütő tanáraival is gyakran zenélünk együtt. Remélem, hogy ez a jövőben is folytatódik és igény szerint. Emellett gyakran közreműködöm a Szolnoki Szimfonikus Zenekar hangversenyein is.