A “Magyar Kultúra Lovagja” lett Farkas József

A Magyar Kultúra Lovagjainak avatása a magyar kultúra napjának hagyományos rendezvénye. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a budapesti Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központjában ünnepi gálán adta át a lovagi és az apródi elismeréseket azoknak a jelölteknek, akik a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamosabb ideje tevékenykednek.
Az eseményen a mezőtúri származású Farkas József
büntetés végrehajtási alezredesnek “Magyar Kultúra Lovagja” címet adományoztak.

Farkas József munkahelyén, a Budapesti Fegyház és Börtönben – általános szolgálati feladatai mellett – példaértékű, a fogvatartottak reintegrációs tevékenységeit elősegítő kulturális és nevelő munkát végez. Rendületlenül irányítja, rendezi az általa létrehozott Börtönszínházat, irodalmi színpadot vezet, kulturális programokat, drámapedagógiai képzéseket, ünnepi megemlékezéseket, történelmi, irodalmi vetélkedőket szervez. Programjai heti bontásban 60-70 embert mozgatnak meg. Az általa létrehozott sajátos arculatú Börtön Ki Mit Tud-ok, és Művészeti ars’ poétikai kiállítások „helyrebillentő” erővel célozzák meg a családi kapcsolatok nélküli, reményvesztett, bezárt embereket. Nagy figyelmet szentel a könyvtár működésére, sokszor maga is ajánl a fogvatartottak figyelmébe könyveket. Gyakran előfordul, hogy leül a könyvtárban, előveszi a gitárját, és zenél az éppen ott lévőknek. Sikerült elérnie, hogy Börtönszínháza a büntetés-végrehajtási intézet falain kívül is fellépjen. Bűnmegelőzési színdarabjával – a Színházak Éjszakája Pince Színházi programjában – a fogvatartott „színészek”, családtagjaik előtt adhatták elő az általuk betanult darabot.
Az ökölvívás megszállottja. Aktív élversenyző volt. Színdarabjaiban, verseiben, írásaiban a sporttevékenységek társadalmi jelentőségére szüntelen rávilágít. 18 éve Újpesten az UTE öklözők edzője és szakosztályvezetője. Az elmúlt évek során több magyar korosztályos válogatottnak volt szövetségi kapitánya, világversenyekre való felkészítője.
A felkészülési táborok alatt vetélkedőkkel, kulturális programokkal, színházi előadásokkal fűszerezi a felnövekvő sportolók felkészülési ciklusait. A barátaival együtt 2006-ban létrehozta a Fészek Művészklubban működő Kazán István Kamaraszínházat, melynek színdarabírója, szervezője és gyakori fellépője, előadója is. Farkas József forgatókönyvíró, rendező, gitáros zenész, műsorvezető, színész, író, költő, a szó legjobb értelmében vett igazi „életművész”, és két helynek is nagy lokálpatriótája: Újpest az otthona, Mezőtúr a hazája! Szülővárosában „civilben” kultúrházban, könyvtárakban, pódiumokon, színpadokon lép fel. Jeles kulturális rendezvények kezdeményezője és patrónusa. Publikációi rendszeresen megjelennek a „Túri kalendáriumban”, a „Lámpás” című negyedévente megjelenő folyóiratban. Cikkeit, esszéit Bodoki Fodor írói álnéven közli.

A költészetben is járatos. Verseit is rendszeresen közreadja. Már régóta foglalkoztatja a gondolat, össze kelleni szedni belőlük egy kötetnyit. Most barátai segítségével ezen (is) dolgozik.

A könyvben a versek mellett ott lesz néhány prózája, és két  önéletrajzi indíttatású, a börtön színházak találkozóján sikerrel bemutatott színdarab is.

Farkas József a fogvatartottak körében és szülővárosában kifejtett irodalmi és kulturális tevékenységért vehette át a „Magyar Kultúra Lovagja” kitüntető címet.
Az elismeréshez szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk.

Forrás: http://www.alkotohazak.shp.hu