Zenei hírek

VIII. Mezőtúri Zeneszerzői Pályázat

Hogyan lehet egy zeneművet versenyeztetni, hiszen nem gólokra, vagy időeredményre játszák?! Az átlag hallgatót leginkább a dallam, a harmónia, a ritmika, a dinamika és a mű  hangulata fogja meg.

A Bárdos Lajos Alapfokú Művészetoktatási Intézmény immár VIII. Mezőtúri Zeneszerzői Pályázatát hirdette meg. Karapancsevné Jász Ildikó tagintézmény-vezető így foglalta össze a pályázat célját:

„ A zenei kreativitás és alkotókészség kibontakoztatási lehetőségét biztosítani az egykor zenét tanultak és jelenlegi zeneiskolások, valamint jelenleg középfokú zenei tanulmányokat folytató szakgimnáziumi növendékek számára.” Az országossá nőtt versenyre az „ifjú zeneszerzők” az ország számos pontjáról érkeztek: Budapestről, Győrből, Szegedről, Miskolcról, Debrecenből, Nyékládházáról, Szentendréről, Kisújszállásról és természetesen Mezőtúrról.

Az öt tagú zsűriből prof. dr. Tóth Péter és Pavlovics Dávid zeneszerzők voltak jelen a művek nyilvános bemutatóján. A versenyzők részletes műelemzést kaptak írásban a bíráló bizottságtól. Tóth Péter, a zsűri elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja és tanszékvezető egyetemi tanára ezen túlmenően a közönség előtt is értékelt. Megállapította, hogy többen harmóniára írnak valamilyen dallamot, pedig fordítva kellene, hogy mindez történjen: először egy karakteres, szép dallamnak kellene megszületni a szerző fejében, majd ezt „felöltöztetni” harmóniákkal, ritmikával, bevezetővel, zárlattal, stb. Azt javasolta, hogy a pályázók törekedjenek arra, hogy ne csak a saját hangszerükre írjanak darabot, hanem próbálkozzanak más hangszerekre is komponálni, sőt gondolkodjanak akár kisegyüttesekben is.

A versenyt két főkategóriában hirdették meg: „A” kategóriába tartoztak az alapfokú zeneiskolások, „B” kategóriába pedig a zeneművészeti szakgimnáziumok tanulói.
Örvendetes, hogy az utóbbiban már voltak kisegyüttesek is!

Külön gratulálok a mezőtúri versenyzőknek: Bán Lőrinc Péternek – A kategória, II. korcsoport II. helyezés;  Gácsi Lászlónak – A kategória III. korcsoport I. helyezés és közönség díj,  és Uhljar Mihály Dávidnak – A kategória, III. korcsoport II. helyezés, valamint  a „tiszteletbeli mezőtúrinak” Németh Kira Gabriellának – B kategória, II. korcsoport II. helyezés és közönség díj.

Köszönet a verseny meghirdetőinek, lebonyolítóinak és a támogatóknak.

 

Mezőtúron vendégeskedett az Aires Brass

Április 15-én, a Zeneiskola jubileumi hangversenyének meglepetés vendége a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Aires Brassnevű kvintettje volt. Az öttagú rézfúvós együttes bejutott a Duna Tv-ben látható Kamara Virtuózok versenyébe, ahol heteken át szurkolhattunk a tehetséges fiatal embereknek. Az elmúlt pénteken elköszöntünk tőlük, nem jutottak be a végső döntőbe (IV. helyen végeztek), de eddigi játékuk záloga annak, hogy szép jövő vár rájuk.

Amíg a zsűri visszavonult dönteni, addig a műsorban fellépett Molnár Levente operaénekes és a székelyudvarhelyi Heveder nevű népi zenekar. Lenyűgöző műsort hallhattunk tőlük.  A prímásban, Molnár Szabolcsban felismertem azt a nagyszerű hegedűst, aki Mester Lajos (Öcsi) temetésén felejthetetlenül szívszorító szólójátékával búcsúztatta a sokunk által tisztelt barátot. Köztudott, hogy Molnár Levente felesége az Operaház népszerű mezzoszopránja, a mezőtúri Mester Viktória.

Berczeli Endre