Virágvasárnapi orgonakoncert

Virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezünk, ami ez évben április 2-ára esett. Ekkor került megrendezésre a népszerű filmzenéket bemutató hangverseny a Mezőtúri Református Egyház szervezésében, a Belvárosi Nagytemplomban. Az eltérő korosztályú, nagyszámú érdeklődő közönséget és a közreműködőket a házigazda, nagytiszteletű Mihalina László lelkészelnök mellett, polgármesterünk, Szűcs Dániel is köszöntötte. Egy órányi, igazán különleges élményben volt részünk. A zenészek kiemelt helyen, a karzaton foglaltak helyet.Négy remek zongorista-orgonista: Berczeli Endre, Gácsi László, Marczi Ernő és Mihalina Márk egymásra hangolt összjátékát élvezhettük: nyolc film betétdalában felváltva vállaltak szóló, ill. kísérő szerepet, az ütőhangszereket pedig Nagy Dániel szólaltatta meg. A program nyitódarabjával – a Tűzszekerek főtémájával –Vangelisre emlékeztek az előadók. Kozák Júlia és Mihalina Márk az Aladdin című film szerelmes duettjével varázsolta el lelkünket. Lulu előadásában hallhattuk még a közkedvelt „In dreams” c. dalt A Gyűrűk Urából. Kálnai Kata érzékeny klarinétjátéka sokak szemébe csalt könnyeket: a Schindler listája, majd A Misszió c. filmek híres dallamait hallhattuk tőle. Éger Kata szólózott Harry Potter varázsvilágának visszatérő zenei témájában. A 2017-ben felújított templomi orgonán a Műszaki Egyetemen utolsó éves Gácsi László, a Református Kollégium öregdiákja a barokk nagymester, Johann Sebastian Bach c-moll fantázia és fúgáját játszotta el virtuóz módon. A Csillagok háborúja Birodalmi indulójában vendégzenészként trombitán közreműködött Simon Norbert, dévaványai református lelkész. Az előadott zenék alatt kivetítve láthattuk az aktuális film egyes jeleneteit, melyek szerkesztését Éger Ádám lelkésznek köszönhetjük. A koncert felemelő záródarabjaként a Csillagok között c. sci-fi ikonikus zenéjét hallgathattuk meg, melyet Gácsi László írt át két zongorára, orgonára és ütőhangszerre.

Marczi Ernő református kántor-karnagy kezdeményezése egy felejthetetlen előadás keretében teljesedett be. A hagyományteremtő szándékkal megtartott koncert méltó kezdete volt a húsvéti nagyhétnek.

Az előadást Borzi Lajos főszerkesztő, Szőke Levente közreműködésével rögzítette, ami a REFI tv-ben rövidesen látható lesz, jó szívvel ajánlom olvasóink figyelmébe.

Berczeliné Boldog Mária