Városi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján

Mezőtúr Város Önkormányzata 2019. október 23-án tartotta megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából. 1956-ban a békésen kezdődött tüntetés órák alatt alakult át népfelkeléssé, amely a Magyarországon levő szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres felkeléssé és szabadságharccá változott.

Magyarország népének a sztálinista terror elleni harca és forradalma, a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca volt az 1956-os forradalom, amely mély nyomokat hagyott Magyarország történelmében.

A városi megemlékezést a Mezőtúri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kossuth Lajos Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. a. és 7. b. osztályainak zenés műsora nyitotta meg. Ezután Herczeg Zsolt polgármester tartott megemlékező beszédet. Méltatta a forradalom résztvevőit, mindenkit emlékeztetett rá, hogy tartsuk meg gondolatainkban a bátor forradalmárokat, akik életüket adták a hazáért.

Az eseményen a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Zászlóalj Mezőtúri Járás Önkéntes Területvédelmi Század katonái állítottak díszőrséget.A megemlékezés az 1956-os emlékműnél a kegyelet és az emlékezés virágainak elhelyezésével zárult, ezt követően pedig a városi díjak átadása következett a Városháza dísztermében.

A díjakat és a kitüntetéseket Herceg Zsolt polgármester adta át.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Búzi Lajosnak posztumusz „Mezőtúr Városért” díjat adományozott.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Pályi Nórának „Az Év Mezőtúri Vállalkozója” díjat adományozott.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Dr. Balogh Ferencnek „Mezőtúr Város Szolgálatáért” díjat adományozott.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Rivasz Martinnak „Mezőtúr város jó tanulója, jó sportolója” díjat adományozott.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Elek Tímeának „Mezőtúr Kultúrájáért” díjat adományozott.

– Mezőtúr Város Önkormányzata a Hód 2000Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft.-nek „Az Év Mezőtúri Vállalkozója” díjat adományozta.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Jordán Lászlónak „Mezőtúr Sportjáért” díjat adományozott.

– Mezőtúr Város Önkormányzata Juhász Gréta Évának „Az év mezőtúri sportolója” díjat adományozott.

Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesültek: Herceg Antal, Slízné Szűcs Irén, Horváth Ferencné, Szentesi Istvánné, Horváthné Gazdag Gabriella, Varga Csaba, Antalik Anna, Kun Péter, Dr. Berényi Mátyás, Patkós Sándorné, Gombás Jenőné és Rác Jánosné.

A délután folyamán Fekete Júlia képzőművész Fény a gyökerekben című kiállításának megnyitóján vehettek részt az érdeklődők a Városi Galériában. A kiállítás vendégeit és alkotóit Herczeg Zsolt polgármester köszöntötte.

A kiállítást Kissné Mikes Éva művésztanár, helytörténeti szakíró, Mezőtúr Város Díszpolgára nyitotta meg. A zenei aláfestést Domoki Soma Levente és Sárvári Tamás Attila szolgáltatta ütős hangszereken.A kiállítás 2019. november 23-ig látogatható.

 

Kalán Hajni