Új mentőautóval gazdagodott a mezőtúri Mentőállomás

Új, „B” típusú Volkswagen Crafter mentőautóval gazdagodott a Mezőtúri Mentőállomás május 27-én. Az átadáson Boldog István országgyűlési képviselő, dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Régiójának igazgatója, és Herczeg Zsolt polgármester méltatta az esemény jelentőségét.

Ezen a mentőállomáson 3 gépjármű teljesít szolgálatot, 24 bajtársam végzi 4 település csaknem 21 ezer lakosának mentőellátását. Csak az elmúlt évben 158 ezer km-t tettek meg a mentőegységek,  3 ezer esetben nyújtottak segítséget, magas szakmai ellátást a bajba jutott állampolgároknak – mondta szakmai köszöntőjében Dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató. Ez az új „B” típusú mentőautó olyan technikai újdonságokat tartalmaz, ami remélhetőleg nemcsak a tervező asztalon, hanem a mindennapi mentőmunkában is segíti majd a bajtársakat.

  • 2010 óta óriásit léptünk előre az egészségügyben is, mindezt jól szimbolizálja a mezőtúri mentősök munkakörülményei, hiszen épült egy modern mentőállomás, ésma már ott tartunk, hogy még 300 ezer km-t sem ért el az eddig használt Mercedes típusú mentőautó, máris jött helyette egy vadonatúj gépjármű – nyilatkozta Boldog István, emellett hangsúlyozta, ha megvannak a jó szakemberek, akkor számukra biztosítani kell az eszközöket, hogy vigyázhassanak az egészségünkre. A képviselő gratulált a mentősök munkájához, az orvos szakmának, az Önkormányzatnak, és természetesen köszönetét fejezte ki Mezőtúr város lakosságának.

Herczeg Zsolt polgármester folyamatos változásokról számolt be, hiszen a városi kórház állami tulajdonba került, míg az önkormányzatoknál csak a háziorvosi, valamint a fogorvosi ellátás maradt, nemrégiben pedig a védőnői szolgálat is önkormányzati hatáskörbe került. –  Folyamatos fejlesztésekről beszélhetünk tehát, az irány rendkívül pozitív, és remélhetőleg az állam, és az Önkormányzat a továbbiakban is segítségünkre lesz  – összegezte a polgármester.

Az új mentőgépjárműben már számos technikai újdonsággal felszerelt mentőegység található, amelyek főleg a betegmozgatást, a biztonságos betegszállítást segítik. Egy speciális rámparendszerrel, és egy olyan, 250 kg-ig bíró ülőkocsival bővült a jármű, amely segíti a bajtársakat abban, hogy a nehezen mozgatható beteget könnyebben tudják a kocsiba emelni. Emellett speciális légrugózással is bír a gépjármű, amely a legkedvezőtlenebb útviszonyoknál is kiegyensúlyozott menetstabilitást biztosít.  A betegtér és a vezető rendszer levegőztetése, klimatizációja teljesen izolálható. Az új mentőautót ünnepélyes keretek között adták át a mentőállomás dolgozóinak, akiknek segítő, életmentő munkája így még hatékonyabbá válik.

 

Miskolczi Adrienn