Új könyv jelent meg a mezőtúri fazekasságról

Ha az év alakulását tekintjük, szeptember mindig tele van teendõvel, feladattal és új, mozgalmas kezdetekkel. Ez a változatos õszi hónap 2022-ben hozott nekünk egy hiánypótló újdonságot, egy nagyszerû kötetet A mezõtúri fazekasság – Kerámiák I. címmel, ami Pusztai Zsolt muzeológus, néprajzkutató tollából jött létre. A 180 oldalas, színes kötet a legmagasabb minõségben készült el és sokan hozzájárultak létrejöttéhez, a kiadó a Közmûvelõdési és Sport KN Kft.

A könyvbemutató a VI. Országos Badár Balázs Fazekas Pályázat szakmai konferenciájának záró akkordjaként került megrendezésre szeptember 20-án, a Közösségi Házban. A szakmai napon Szûcs Dániel polgármester köszöntõ beszédét követõen elõadást tartott Dr. Nagy-Pölös Zoltán néprajzkutató, nyugdíjazott fõmuzeológus, aki az õrségi fazekasság díszítõelemeirõl mesélt, fõként a négyszirmú rózsáról. Ez egy létezõ növény Kínában, Indiában és Nepálban, viszont mint motívum megjelenik magyar céhiratokon, úri hímzéseken, festett kazettás mennyezeteken, honfoglalás kori tarsolylemezeken, és Szent László hermájának palástdíszítésén is. Dr. Vida Gabriella, a Néprajzi Múzeum fõmuzeológusa képeken mutatta be az újonnan felépült modern és meghökkentõ budapesti épület kerámia részlegét, ahol 3333 db népi cserépedény van kiállítva. A tárgyi anyag két fõ részbõl áll, egyrészt van egy óriási nemzetközi gyûjtemény, ami kontinensenként mutatja be a fazekasságot és mellette megtalálható a rendkívül változatos magyar népi cserépedény gyûjtemény. A múzeumnak ez a része ingyenesen látogatható.

A konferencia programja és a könyv megjelenése pályázati támogatásnak köszönhetõen valósult meg.

Pusztai Zsolt: A mezõtúri fazekasság – Kerámiák I. címû kötet részletes bemutatását a Mezőtúr és Vidéke következő, 20. lapszámában olvashatják!

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József