Tűzvész Mezőtúron – Összefogott a város

Az idei év legmelegebb napjára készültek a Mezõtúri Hivatásos Tûzoltók is 2022. július 23-án, hiszen 40 fokot meghaladó értéket jósoltak a meteorológusok. Az utóbbi idõszak megszaporodott káresetei és a lassan végletekig kiszáradt növényzet, nem sok jóval kecsegtettek ezen a napon. Ennek ellenére nem gondolta senki, hogy méretét tekintve, az utóbbi évtizedek legnagyobb mezõtúri tûzesetét kell felszámolni aznap.

Liszkai Zoltán tûzoltó ezredes, a Mezõtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetõje ekképpen foglalta össze az eseményeket:

Nem sokkal 16 óra elõtt érkezett a bejelentés miszerint a „vasúton túl valami ég”. A tûzoltólaktanyából kifordulva és a vasúti pálya irányába eltekintve végig nagyon erõs füstölés látszott, ezért a szolgálatparancsnok kérte távolabbi tûzoltóságok azonnali riasztását is. A tûz Mezõtúr belterületét és külterületét egyaránt érintette, ezért négyes kiemelt riasztási fokozat került elrendelésre (a maximum az ötös kiemelt), így 10 településrõl vezényeltek a helyszínre tûzoltókat, amely alapján 12 tûzoltó gépjármû indult a tûz oltására.

Kiérkezve láhatóvá vált, hogy ameddig a szem ellát, mindenhol ég a vasúti töltés Túrkeve felé esõ oldala. Pontosabban azt nem lehetett látni, hogy mettõl-meddig ég, azt viszont igen, hogy a kertvárosi és az oncsai városrészt lassan beborítja a füst. A szolgálatban lévõ 7 mezõtúri tûzoltó esélytelenül vette fel a küzdelmet, a tûz oltása háttérbe szorult, a terjedésének akadályozása, korlátozása volt az egyetlen lehetõség. Az idõ, ami egy káreset felszámolásánál kulcsfontosságú, gyorsan telt. A tûz és füst által veszélyeztetett városrészekben (kertváros, oncsa, törökszentmiklósi sorompó környéke) egyre több polgár jelent meg az utcákon. Jellemzõen nem telefonokkal a kezükben, hanem kinek mije volt (lapát, vödör, kézi tûzoltókészülék), azt hozta. Láthatóan érzékelve a tûzveszély nagyságát, „fegyvert” fogtak és oltottak, küzdöttek. Minden tûzoltóra jutott még két-három civil is, akik próbálták útját állni a lángoknak. A tûzoltóságra egymás után érkeztek be a szabadnapos tûzoltók is és ki mivel tudott, a védõruháját magához véve, indult a füst irányába. Lassan körvonalazódott, hogy Nagylapostól Csugarig, kb. 16 km hosszan gyulladt meg a vasúti töltés, amely a melegben és szélben, ahol éghetõ anyagot talált, arra terjedt.

A lángok napraforgótáblát, egy fatelepet, egy mezõgazdasági létesítményt és tanyákat veszélyeztettek, illetve károsítottak egy vasúti optikai kábelt, amely miatt a vasúti forgalom korlátozására volt szükség. A tûz több hodályra is átterjedt, amelyben szarvasmarhák és birkák voltak, ezeket a tulajdonosok kihajtották az épületekbõl, de két birka és egy szarvasmarha elpusztult a tûzben. Emellett lángra kapott mintegy hetven darab körbála is.

A távolabbi városokból is megérkeztek a tûzoltógépjármûvek (Szolnok, Szeghalom, Szarvas, Szentes, Karcag, Püspökladány, Cegléd, Kunszentmárton, sõt elindultak a Mesterszállási önkéntes tûzoltók is Mezõtúrra.) Az oltás a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi mûveleti szolgálat irányításával zajlott, amit hatékonyan segítettek polgárõrök és civilek is. A gazdák segítségének köszönhetõen erõgépekkel körbetárcsázták a tûz melletti területet, ezzel is gátolva a terjedést és nagy térfogatú tartályos pótkocsikkal hordták az oltóvizet a tûzoltógépjármûveknek. Mezõtúr Város Önkormányzata ásványvízzel segítette a rekkenõ hõségben a vastag védõruhába öltözött tûzoltókat, és így tettek még sokan a városból. Kávét, szendvicseket, pizzát, dinnyéket hoztak, a hosszan, pihenés nélkül tûzzel harcoló tûzoltóknak, amik felfrissülést jelentettek a nehéz körülmények között.

Liszkai Zoltán kiemelte: „hihetetlen összefogás volt” és hozzátette: „ez a tûzeset megmutatta, hogy itt Mezõtúron tudunk egymásért dolgozni. A vállalkozókat, civil polgárokat, gazdákat nagy köszönet illeti, hogy segítették munkánkat.” Lakóépületekben nem keletkezett kár. Kiemelte, hogy személyi sérülés nem történt, ami nagy dolog egy ekkora volumenû tûzesetnél. Több méhészetet is érintett a tûz. Ugrai Zsigmond méhész noha a kaptárait menteni tudta, a méhállománya jelentõs kárt szenvedett. „Igazából nem tudom mit is mondhatnék, Mezõtúr nehéz délutánon van túl, azt hiszem – írta közösségi oldalán a tûz napján – Vannak, akik sajnos kárt szenvedtek és vannak, akik nem. Egy dolog viszont biztos: mindenki próbálta menteni a menthetõt, szomszédok, barátok kollégák vagy akár vadidegenek. Csodálatra méltó dolog volt látni, hogy mindenki összefogott, egy emberként küzdött. Részemrõl szeretném megköszönni mindenkinek, hogy segített. Nélkületek valószínûleg sokkal rosszabb végkimenetele lett volna az egésznek.”

A tûz oka vizsgálat alatt van. A tûzeseti helyszíni szemlét július 23-án és 24-én elvégezte a Katasztrófavédelem. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagy valószínûséggel egy vasúti szerelvénynek a fékrendszere hibásodott meg és az onnan kipattanó szikra okozhatott ilyen hosszan tûzgócokat.

Liszkai Zoltán elmondta, a Mezõtúri Tûzoltóság történetében 2022. július 23-a egy kiemelt nap lesz. Hozzátette, látva az összefogást, Mezõtúron érdemes lenne önkéntes tûzoltó egyesület létrehozásában újra elgondolkozni, ezáltal még nagyobb biztonságot garantálva a térségnek.

Kakuk Móni

Fotó: Kovács Károly