Thor kalapácsa Mezőtúron is látható lesz – Sajtótájékoztató a testületi ülések döntéseiről

Thor kalapácsa Mezőtúron is látható lesz

 

Thor a skandináv és germán mitológia egyik legfontosabb alakja, a mennydörgés, a vihar, villámok és a termékenység istene. Thor emellett ismert filmalak, egy kitalált szereplőazgardi isten és szuperhős a Marvel Cosmics képregényeiben. A szereplőt Stan LeeLarry Lieber és Jack Kirby alkotta meg. Első megjelenése a Journey into Mystery 83. számában, 1962 augusztusában volt. A kitalált szereplő a germán mitológia azonos nevű istenén alapul.

Thor a Földre száműzve éveket töltött el, isteni mivoltáról mit sem tudva, míg nem egy norvégiai utazása során egy barlangban felfedezte egykori fegyverét, a hatalmas erejű kalapácsát. A kalapács segítségével visszanyerte isteni erejét, de emlékeit még sokáig nem. A kalandról számos film készült az utóbbi években a Marvel univerzum részeként, amik a hazai mozikban rekordnézettséggel futottak. A legújabb rész bemutatója 2022. májusában várható, Szerelem és mennydörgés címmel.

A jó hír, hogy várhatóan a mezőtúriaknak nem kell a környező városokba utazniuk, hogy a mozi székben ülve élvezhessék a premiert (és még számos másikat), mert addigra befejeződhet a mezőtúri mozi- és színházterem felújítása. Erről Herczeg Zsolt polgármester és Szűcs Dániel alpolgármester a 2021. szeptember 14-i sajtótájékoztatón beszélt. A közbeszerzési eljárás sikeresen zárult és rendelkezésre áll a rekonstrukcióhoz és átalakításhoz szükséges pályázati forrás és önkormányzati önerő.

Kakuk Móni

 

Sajtótájékoztató a testületi ülések döntéseiről

2021. szeptember 14-én Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere és Szűcs Dániel Mezőtúr alpolgármestere sajtótájékoztatót tartott az elmúlt időszak képviselőtestületi ülésein meghozott döntésekről.

Augusztus 12-én tartott rendkívüli nyilvános ülést a képviselő – testület, ezen elsőként a hamarosan 11 hektáron megépülő napelem parkról esett szó, ami kiemelt fejlesztési területként szerepel. Herczeg Zsolt elmondta, magas áron értékesítették a legelőt a napelemmel foglalkozó cég részére és a jövőben hektáronként körülbelül fél millió forint iparűzési adó bevétel várható évente a vállalkozástól. A földterület értékesítéséből származó összeget teljes egészében az utak és járdák felújítására fordítják. Szűcs Dániel kifejtette, fontos pont volt a közétkeztetési nyílt uniós közbeszerzési eljárás, ami végül eredménytelenül zárult. Ennek oka az volt, hogy a külsős cégek sokkal magasabb árat kötöttek meg árajánlataikban, mint ami az eljárás elindításának célkitűzése volt. Így átvizsgálják az Intézményellátó konyhájának gazdasági hátterét (nyersanyag beszerzés költségei, rezsi stb.), annak érdekében, hogy az ételek minőségének megőrzése mellett tudják-e növelni a közétkeztetés költséghatékonyságát. Fontos napirendi pont volt a zártkerti pályázatok átbeszélése. Az Agrárminisztérium pályázatán magánszemélyek nem indulhatnak, a támogatás elnyerése az Önkormányzaton keresztül történik. Az elmúlt évben 12 ingatlan fejlesztését támogatták, idén nyolc ingatlan korszerűsítése a cél dr. Barancsi Ágnes koordinátor vezetésével.

Augusztus 26-án zárt, nyilvános ülés keretében az első és második előterjesztés dr. Csellár Zsuzsanna egykori körzetével kapcsolatos teendőket tisztázta. Az új gyermekorvos, dr. Szabóné dr. Nagy Erika feladatellátásával kapcsolatban több panasz érkezett, amelyről az egyeztetések már megkezdődtek az Önkormányzat és a doktornő között. Következő téma volt az Önkormányzat tulajdonában lévő Motocross pálya, ahol októberben versenyre készülnek. Ennek a jogi hátterének biztosításában közreműködik az Önkormányzat.

A Pétery Károly úton 17 új parkolóhely épül, de a forgalmi rend nem változik, marad a megszokott párhuzamos közlekedés. A Garibaldi út és a Munkácsy út mellett forgalomlassító szigetek kerülnek kialakításra.

A szeptember 9-i ülések fő napirendi pontként tárgyalták a tanulói ösztöndíj lehetőségeket. Középiskolások és általános iskola felső tagozatosai számára 7 és fél millió értékben lehet pályázni. Általános iskolai felsős tagozatos gyermek esetében 30.000 ft/fő (133 diák), középiskolások esetében 35.000 Ft /fő (100 diák), általános iskolai alsós tagozatos diák esetében 25.000 Ft/ diák az ösztöndíj összege (60 diák). Az iskolák vezetősége dönt, ki érdemli meg az ösztöndíjat. Bírálati szempont a kiemelkedő tanulói teljesítmény és/vagy művészeti, sport, tudományos területen kiemelkedő és/vagy aktívan részt vesz a közösségi életben. Aki az elmúlt időszakban részesült ösztöndíjból, az ezúttal kimarad, hogy minél több gyerekhez eljusson a támogatás.

További jó hír, hogy megkezdődhet a mozi- és színházterem felújítása, ami várhatóan áprilisra befejeződik és a város lakossága 2022. tavaszán átveheti a multifunkcionális kulturális és közösségi teret a Petőfi út 5. szám alatt.

Kakuk Móni