17. Kubikos Napi megemlékezés Mezőtúron

17. Kubikos Napi megemlékezés Mezőtúron

2021. szeptember 11-én megrendezésre került a 17. Kubikos napi megemlékezés Mezőtúron, a Balassa úti Kubikos szobornál. Bordács Lajos, a Bodoki Fodor Helytörténeti Egyesület tagja felidézte a délelőtti megemlékezés fontos pillanatait.

 

Nemes gesztusa- talán kötelessége is – az utókornak megemlékezni a múltról annak érdemlegesszereplőiről. E- gondolatnak tett eleget a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubja, immár 17. alkalommal rendezett ünnepségen a mezőtúri kubikosok emlékére az újvárosi kubikos szobornál szeptember 11-én.

A megemlékezésen részt vett az önkormányzat nevében Herczeg Zsolt polgármester, Szücs Dániel alpolgármester, a Gróf Batthyányi Lajos Nemzetőr Országos Szövetsége nevében koszorúzott Bacsó Ernő dandártábornok és kísérete, Szarvas Önkormányzatának képviseletében Závoda Ferenc, valamint pártszervezete tagjaik, civil szervezetek képviselői és helyi lakosok.

Bordács László a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az ünnepség kezdetén üdvözölte a meghívott vendégeket és a megjelenteket.

A Himnusz elhangzása után Herceg Antal a Szépkorúak Hagyományőrző Klubelnöke részletezte a kubikos élet nehéz sorsát, életmódját és feledhetetlen múltját! Kalóczkai Sándorné a helyi Olvasókör vezetője meleg szavakkal emlékezett a túri kubikosok családi – és társadalmi életéről.  Tóth Tamás Mezötúri Vízügyi Szakaszmérnökség vezetője méltatta a kubikos munka végzés hasznosságát az adott korban ennek fontosságát máig élő történelmét. A rakoncátlan alföldi folyók vízszabályozásával, földgátak megépítésével az itt élő emberek életét lakhelyét tették védetté a pusztító árvizektől.

A megemlékezés színvonalát emelte a Mongol-Agrár Zrt. népdalkörének előadása a kubikos életre utaló dalaival, kiemelve Piros Antal kubikos tragédiáját.  A Tiszaföldvári Sziki Károly aranydíjas színművész a kubikosokról alkotott szabados gondolataival és József Attila Elégia c versével tisztelte meg az ünnepséget.

Végezetül a jelenlévők a megemlékezés koszorúit helyezték ela Kubikos szobor elött.

Az ünnepség továbbiakban a Közösségi Ház jurta termében folytatódott, ahol Herceg Antal részletesen ismertette Sándor István, Kovács Péter, Ádám István, Bank József, és Fejes Mihály kubikos „földmunkások” életét, akik munkájuk által történelmet alkottak, átformálták a Föld térképét. Ezután emléklapot és szerény ajándékot adtak át a nevezett kubikosok jelenlévő hozzátartozóinak.

A kubikos életre emlékezve – hagyományoknak megfelelően – a Hagyományőrző klub tagjai ebédre „topogót” készítettek és szolgáltak fel az ünnepségen résztvevőknek.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni, hogy a neves megemlékezést és annak kiszolgálását a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrző Klub csapata végezte. Tisztelet a példás munkájukért a már nem fiatal csapatnak és vezetőjüknek. Minden elismerés mellett köszönet jár a neves ünnepség megrendezéséért.

 

Bordács Lajos