Területi Prima-díjat vehetett át Gonda István mezőtúri fazekas, a Népművészet Mestere

A vármegye kiemelkedő értékteremtői vehették át a Területi Prima Díjat szeptember 16-án, szombaton, a Szigligeti Színházban.

Prima-díjat 2023-ban is három személy kaphatott. Idén Józsa Béla építész, Gonda István fazekasmester és dr. Tóth Tibor szociálpolitikus részesülhetett a komoly elismerésben. A díjazottak Szmrecsányi Boldizsár Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész „Égre törő íjász” című értékes alkotását kapták ajándékba.

Gonda Istvánt 2021-ben, 2022-ben és idén is jelölték a megtisztelő kitüntetésre. A mester a mai magyar kerámiaművészet meghatározó alakja, a mezőtúri fazekasság egyik legismertebb képviselője. 2017-tõl a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. Több alkotását országos, megyei és városi intézményeknek valamint minisztériumoknak adományozta. Külföldi intézményben, Párizsban is találhatunk a kézműves tárgyaiból. Alkotásai zsűrizettek, melyekkel rendszeresen részt vesz megyei és országos kiállításokon. New Yorkban és Németországban a Magyar Napok keretében voltak láthatóak az általa készített kézműves remekek. A NIT zsűrizéseken kb. 300 alkotása kapott zsűriszámot. Pályázatokon elért eredményei: Gerencsér Sebestyén Fazekas Pályázat 1975, 1. díj, Gerencsér Sebestyén Fazekas Pályázat 1978, fődíj, Gránátalma Pályázat Nyíregyháza, 1. díj, Alföldi Fazekas Triennálé 1976, 1. díj. 2015-ben az V. Badár Balázs Országos Fazekas Pályázat egyik különdíját nyerte el.

Gonda István 70. születésnapja alkalmából a Túri Fazekas Múzeum kiállítást rendezett 2022-ben a Városi Galériában „Gonda István 70” címmel, mely az egész országból vonzotta az érdeklődőket nyitvatartása alatt. Szintén hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg Búsi Lajos (1941. augusztus 17. – 2022. június 23.) és Gonda István, a Népművészet mesterinek alkotásait bemutató kiállítás a Magyar Népi Ipar-művészeti Múzeumban, Budapesten, Életcserepek címmel, 2022. nyarán.

Az elismeréséhez szívből gratulálunk!

Kakuk Móni

Fotó: Kiss János, szoljon.hu