RÖVIDHÍREK

– Kiváló eredményekkel zárult magyar szempontból a csehországi Triatlon világkupa. A több emelkedővel tarkított pályán nem volt könnyű dolga a versenyzőknek, azonban Dévay Márk ezüstérme mellett többek között testvére, Dévay Zsombor is jól szerepelt és a 22. helyet szerezte meg- tájékoztatott a Magyar Triatlon Szövetség.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára színvonalas rendezvény szervezésével emlékezett a Tisztelet Vasutas Nyugdíjas Klub szeptember 6-án.

– A XXV. Szarvasi Szilvanapokon meghirdetett „Szarvas kedvenc sütije” elnevezésű receptversenyen a Kossuth Lajos Általános Iskolában tanító Dorogházi Krisztina modern kategóriában 2. helyezést, egészségmegőrző kategóriában 1. helyezést ért el különleges ízkreációival.

– A Sztárban Sztár leszek! hazánkban sosem látott formátumban keresztezi a tehetségkutatók és a népszerű átváltozó-show elemeit. Ezúttal civil jelentkezők mutathatják meg rátermettségüket. Aki mind hangban, mind megjelenésben tökéletesen hozza az ikonikus külföldi és hazai előadókat, elnyerheti a Magyarország legsokoldalúbb előadója címet. A műsor első szakaszában az előválogatók és a középdöntő várja a nézőket, az élő adások alkalmával pedig a 12 döntős sorsának alakulását követhetik figyelemmel hétről-hétre- olvashatjuk a TV2 oldalán. A szeptember 9-én vetített adásban Karapancsev Kristóf a VALMAR produkció Színvak című dalával lépett színpadra a tehetségkutató show műsor második válogatásán és nagy sikerrel jutott tovább a következő fordulóba.

A Túri Fazekas Múzeumban megrendezett Dr. Kissné Pap Margit képzőművészeti gyűjteményéből rendezett kiállítás nyitvatartását meghosszabbították, így az 2023. október 21-ig még látogatható. A tervek szerint a gyűjtemény második feléből novemberben nyílik új kiállítás.

– Jótékonysági koncertet adott Terényi Krisztián és a Bikini Tribute egy mezőtúri lakos, Nagy Erika egészségügyi költségeinek rendezésére felajánlva a jegyekből befolyt összeget. Szeptember 9-én, a volt Főiskola udvarán sokan összegyűltek a karitatív eseményen. Az est további részében retro disco várta az érdeklődőket. Sőrés Bálint szervező mellé több támogató csatlakozott, ami lehetővé tette a rendezvény megszervezését, többek között a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. csapata.

Bombázás Mezőtúron. A Túri Horgolda tagjai ismét akcióba lendültek és a Szabadság téren színes kreációikkal díszítették fel a fákat a Közösségi Ház mellett szeptember 16-án. Ezt hívják fonal-bombázásnak. Céljuk, hogy a megszokott, néhol szürkébb tereket, városrészeket új színekkel tegyék vidámabbá.

Ünnepélyes keretek között felavatták a Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész által készített II. Almásy János város újraalapító szobrát Törökszentmiklóson, szeptember 16-án. Az átadó ünnepséget megtisztelték az Almásy család leszármazottai is.

A kukorica és napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük. A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat. A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok. Az őszi káposztarepce vetése még folyamatban van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban egyre jobban kiszáradt a talaj, főként az Alföldön lenne szükség kiadós csapadékra. A repce csírázásához, optimális korai fejlődéséhez ennél jóval több nedvességre lenne szükség.- tájékoztatott a met.hu.

Kakuk Móni