Teltházas volt az irodalmi- zenés est a Magyar Kultúra Napján – Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal és Hrtuka Róberttel

Teltházas volt az irodalmi- zenés est a Magyar Kultúra Napján

Beszélgetés Grecsó Krisztiánnal és Hrtuka Róberttel

2022. január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár irodalmi-zenés estet szervezett. Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert érkezett a Városi Oktatási Centrum nagy termébe, akik Tandem Duó néven egy összművészeti produkcióval készültek. A Grecsó–Hrutka Tandem valódi kuriózum.

Grecsó Kriszitán József-Attila-díjas író, költő, színdarabíró 2009-től az Élet és Irodalom szerkesztője, az egyik legismertebb író napjainkban, akinek regényei, elbeszéléskötetei, verseskötetei, tárcái nap, mint nap értékes világlenyomatokkal bővítik az olvasók kínálatát. Hrutka Róbert zeneszerző 1989-től napjainkig több mint 200 nagylemez elkészítésében működött közre. Pályafutása alatt közel ezer reklám – és filmzene megírására kérték már fel, valamint évekig állandó „zenefelelőse” volt közismert nemzetközi vállalatok reklámfilmjeinek és a legismertebb márkák reklámkampányainak.

Kakuk Móni: A Magyar Kultúra napja alkalmából a Mezőtúri Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében itt van Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, két művészeti ág két mestere, akik elhozták nekünk a Tandem Duó nevű produkciót. Hogyan kell elképzelni ezt az alkotási folyamatot? Mi az első, a zene vagy a vers?

Hrutka Róbert: Volt mind a kettő készen is. Krisztián hozott nekem verseket, én mutattam neki zenét, volt zene megzenésítés és közös dalszerzés egyaránt.

Grecsó Krisztián: Talán a legfontosabb, hogy felkértek bennünket egy közös munkára. Egy ifjúsági darabot kellett írnunk, amit osztálytermekben is elő lehet adni. Ezt a Stop című darabot egyébként a mai napig játsszák Egerben, a Harlekin Bábszínházban.  Itt rájöttünk, hogy mi nagyon jól tudunk együtt dalokat írni. Írtunk dalt Tompos Kátyának, amit főcímzeneként is felhasználtak egy tévéműsorban és sok minden mást. Majd megálltunk és megkérdeztük egymásra nézve: magunknak miért nem írunk dalt? Így lett egyre több vers megzenésítve. A dalnál a zene van először, az énekelt versnél az írás. Ez a műsor, amit ma Mezőtúron is játszunk, azt árulja el, hol tartunk mi. Hol tartunk, mint édesapák, hol tartunk, mint emberek, akik aggódnak a világért. Állandó műhelymunkában vagyunk.

Hrutka Róbert: Habár ma ketten érkeztünk, van egy zenekari felállásunk is, még három zenésszel, és úgy vettük fel a lemezünket is Első évre fecske címmel.

Kakuk Móni: Mennyire nagy az összhang közöttetek? Ha az íráshoz lenne a tehetséged, kedves Róbert, akkor hasonlóan írnál, mint Grecsó Krisztián? Ugyanezt kérdezhetném természetesen fordítva is. 

Hrutka Róbert: Az biztos, hogy mint ember, első pillanattól szimpatikus volt Krisztián és az írásai is nagyon tetszenek.

Grecsó Krisztián: A színpadon csak azok az energiák működnek, amik hitelesek. Ha mi nem lennénk jó barátok, és ez nem lenne igazi, nem tudnánk egymást ugratni, nem lehetne a dalok és prózák között jóízű szituációkat teremteni. Robi kiváló muzsikus. Nem csak kiváló dalszerző, hanem zeneszerző is. Ez a műsor azért sokoldalú, mert ezeket a tehetségeit mind ki tudtuk aknázni. Közös bennünk a hitkereső, folyton gyötrődő, az életet állandóan újrastrukturáló szemlélet. Fontos, hogy ezt és az egymás iránt érzett szeretetet és tiszteletet tudjuk sugározni.

Kakuk Móni: Krisztián, hamarosan megjelenik új köteted Valami népi címmel a Magvető Kiadónál és bizonyára születnek a filmzenék, Róbert, amik esetében közös, hogy az alkotó hónapokig egy valamin dolgozik. Mennyire jelentenek ezekhez feltöltekezést a maihoz hasonló estek?

Hrutka Róbert: Azt gondolom, tanultam a Krisztiántól sokat, amit fel tudok használni ilyen területeken. De nem kell messzire menni, mert most vágunk bele egy még nagyobb közös munkába, egy egész estés kórusművet írunk együtt az ország legnagyobb, 150 tagú vegyes kórusának. A bemutató április 27. lesz, van még min dolgoznunk együtt bőven!

Grecsó Krisztián: Nagyon izgulunk is emiatt! A Görög Katolikus Egyháznak van egy gyönyörű nagy kórusa. Velük szeretnénk egy olyan ősbemutatót, ami a mi jelenlétünkkel együtt, prózával, verssel már együtt az összművészet felé mutat. A műfajok napjainkban nagyon elszigetelődtek és mi szeretnénk egymáshoz közelebb hozni őket ebben a készülő műben is. Reméljük sikerül, nagyon izgulunk, szurkoljanak nekünk!

A beszélgetés eredeti felvétele megtekinthető az Mezőtúri Városi Televízió youtube csatornán és facebook oldalon.

Kakuk Móni