Coskun Leila 2021. augusztusától a Mezőtúri Városi Televízió szerkesztő-riportere, de eddig nem sokat tudhattunk arról, honnan indult és milyen utat tett meg, ami egészen az MV TV mikrofonjáig és kamerájáig vezette.

„Mind a magyar mind a török kultúrában megtalálom magam”

Coskun Leila 2021. augusztusától a Mezőtúri Városi Televízió szerkesztő-riportere, de eddig nem sokat tudhattunk arról, honnan indult és milyen utat tett meg, ami egészen az MV TV mikrofonjáig és kamerájáig vezette.

Melyik városban nőttél fel és mit mesélnél el a gyermekkori évidről?

– Zalaegerszegen születtem, éltem egy évet Törökországban, de Budapesten nőttem fel. Igazából nem volt különb gyermekkorom, mint bárki másnak, ugyanúgy nőttem fel, mint a többi velem egykorú gyermek. Talán annyiban mondhatom másabbnak, hogy engem szigorúbban fogott apukám. De ez egyáltalán nem volt baj, így utólag visszanézve. 1 éves koromban költöztünk ki Törökországba, így arra az időszakra nem emlékszem. Körülbelül 2-3 éves lehettem, amikor Pestre költöztünk.
Nagyon jó gyermekkorom volt, élményeket szereztünk a barátaimmal, szinte alig voltunk otthon, minden nap találkoztunk a játszótéren és estig játszottunk, amíg ki nem kiabáltak nekünk az erkélyről, hogy ideje hazamenni.


Ha jól tudom, a Budapesti Török Kulturális Központban is dolgoztál és folyékonyan beszélsz több nyelven, többek között törökül édesapád miatt. Milyen élményekkel, tapasztalatokkal lettél ott gazdagabb, ami segít a mindennapi riporter munkádban?

– Igen, szerencsésnek mondhatom magam, mert igazából az ölembe hullott egy nyelv, amit a magyaron kívül is anyanyelvi szinten beszélek. A legjobb az egészben az, hogy amióta az eszemet tudom, én már beszélem a nyelvet, pedig nem is tanultam. Persze, ez nem varázslat, csak a szüleimmel minden évben kimentünk a rokonokhoz, egyedül ott töltöttem az egész nyarat, így egész egyszerűen rám ragadt a nyelv, mert hát rajtam kívül senki sem beszélt magyarul. Ezért kénytelen voltam én törökül beszélni. Emiatt is kerültem a Török Kulturális Intézetbe, ugyanis mind a magyar mind a török kultúrában megtalálom magam és mindkét nyelvet beszélem.
Őszintén szólva, nem sok olyat tudok mondani, ami jelenleg segíti a riporter munkámat, hiszen eltérő munkakört végeztem. Sok emberrel találkoztam ez idő alatt, beszélgettem velük, voltak turisták, akik betévedtek egy török teára hozzánk, volt, akinek segítség kellett, emellett nagyon sokan jártak hozzánk törököt tanulni és a kulturális eseményeinken is nagyon sok volt a résztvevő. A riporteri munkával is sok embert ismerhetek meg a városban, most már ha valaki mond egy nevet, akkor tudom ki az illető és nem kérdezem meg, hogy ő róla mit lehet tudni.2021. nyarán költöztél Mezőtúrra Budapestről. Hogy érzed magad ebben a jászkunsági mezővárosban a pezsgő főváros után? Látod az előnyöket, amik a vidéki, kisvárosi lét mellett szólnak?

– Megmondom őszintén még mielőtt leköltöztem, tartottam tőle, hogy ahogy említetted a „pezsgő főváros” után nem fogom megtalálni a helyem itt. Azon gondolkoztam, hogy jól döntöttem -e egyáltalán, hiszen azért valljuk be, az emberek többsége a nagyvárosokba megy a kisvárosból és nem fordítva. Szerencsére nagyon pozitív hatással volt ez a költözés, természetesen látom az előnyeit is. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nincs honvágyam, de ez szerintem természetes dolog, ha 25 év után elköltözöl a jól megszokott helyedről. Kompenzálva a honvágyamat próbálok rendszeresen haza járni és mindenkivel tartani a kapcsolatot napi szinten.

Foglalkozol-e a szabadidődben, a televíziós feladatokon kívül mással, ami szintén fontos neked?

Persze, szeretek kirándulni, a párommal és a barátaimmal, amikor időnk engedi mindig kitalálunk valami programot, nem vagyok az az otthonülős típus, így valamit mindig ki tudok találni.
Ezen kívül számomra nagyon fontos az edzés, a mozgás, elsős korom óta az életem része a sport. 13 évig versenysportoltam az akrobatikus rock and roll táncban. Kisebb, nagyobb kihagyásokkal, de mindig is jelen volt az életemben, úgyszintén most is, minden nap szánok arra időt, hogy mozogjak legalább egy órát.
Ezért is mentem el ebbe az irányba, több sport szakot végeztem el, többek között sportszervező, személyi edző, életmód és-táplálkozás tanácsadó, illetve gerinc tréner szakokat sajátítottam el.
A közeljövőben pedig mellékállásban is szeretnék ezzel foglalkozni, szeretném elindítani a saját vállalkozásomat.