Teló helyett LEGO, avagy Telekis közgések kalandjai a  nyíregyházi LEGO gyárban

Általában vannak ismereteink a LEGO-val kapcsolatban, jellemzően tudjuk, hogy Dániából származik, esetleg azt is, hogy az 1958-ban gyártott elemek kompatibilisek a ma gyártottakkal és azt is, hogy igen jó szórakozás a színes kockákkal való játék 1,5-99 éves korig. De azt tudta, hogy…

…1932-ben egy asztalosmester apuka hulladék faanyagból készítette el a LEGO ősét?

… a mai napig családi vállalkozásként működik a LEGO csoport és már a negyedik generációs Kristiansen veszi át hamarosan az irányítást?

… a világon jelenleg öt (hamarosan hét) LEGO gyár működik, és ebből az egyik Magyarországon van?

… csak a nyíregyházi LEGO gyárban gyártják a DUPLO LEGO-t?

… ételfestékkel színezik a kockákat?

… a LEGO Csoporton belül egyedül Nyíregyházán működik látogatóközpont?

Ezekre a kérdésekre egy busznyi Telekis diák már tudja a választ. 2022.11.29-én a közgazdasági munkacsoport szervezésében egy szakmai kirándulás keretében zömében „közgés” csoport vett részt Nyíregyházán egy gyárlátogatáson. Az előzetes regisztrációt követően a fogadóépületben a beléptetés után áthaladva a parkon, ahol egy mesterséges tó mellett életnagyságú LEGO-ból épült figurák között sétálhattunk, beléphettünk a főépületbe.

Egy biztonsági kisfilm megtekintése után, láthatósági mellénnyel felszerelkezve és a telefonokat hátrahagyva fegyelmezett kettes oszlopba fejlődve követtük a fiatal túravezetőnket a zöld sávban, aki részletes információkat nyújtott a csoportnak a gyártást illetően, megfűszerezve a mondandóját érdekesebbnél érdekesebb részletekkel.

A közel három órás programon testközelből ismerkedhettek meg a tanulók az összetett gyártási technológiával, a munkaszervezéssel, a munkahelyi körülményekkel és a vállalatirányítási elvekkel. Meg-tudtuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás terén is kiemelkedő munkát végez a LEGO csoport, mind a környezetvédelem, mind a hátrányos helyzetű tanulók lemorzsolódásának megakadályozásában is.

A túra végén kellemesen elfáradva lehetőség nyílt egy közös építésre is, amivel örömmel éltek a tanulók.

Búcsúzóul az élmények mellé mindenki kapott egy kis csomag LEGO-t,hogy otthon is folytatódhasson a játék, hiszen a dán „Leg Godt” szóösszetételből származik a név, ami annyit tesz: „játssz jól”.

Balázsné Szabó Marianna

Fotó: beküldött fotó

dav