Tájékoztató PCR teszt

Tisztelt Lakosság!

 

Tájékoztatom Önöket, hogy Mezőtúron 2021. augusztus 01. napjától lehetőség nyílik PCR teszt elvégzésére. A mintavételt a Védőnői Szolgálat munkatársai végzik a Mezőtúr, Kossuth út 7. szám alatt, a Védőnői Szolgálat székhelyén.

 

A mintavételre hétfő és csütörtöki napokon 08.00-11.00 óra közötti időtartamban kerülhet sor. A vizsgálatra előzetes bejelentkezés szükséges a 06-56/850-560-as telefonszámon.

 

A mintavétel díja a PCR teszt esetén 19.500 Ft, mely készpénzzel a helyszínen fizethető, illetve biztosított lesz a bankkártyás fizetés is.

 

A teszt eredményéről már a mintavétel estéjén, vagy legkésőbb másnap délelőtt értesítést kap az érintett személy. Szükség esetén a teszt eredményéről angol nyelvű fordítás is kiállításra kerül, melynek felára 1.500 Ft.

 

Koronavírus (SARS-CoV-2) PCR vizsgálattal való kimutatása – PCR teszt

A SARS-CoV-2 PCR vizsgálat a fertőzést követően a lehető legkorábbi időpontban, nagy biztonsággal jelzi a vírus jelenlétét. A vizsgálat a fertőzést követően, egyéntől függően, 3-4. naptól már megbízhatóan detektálja a vírust, akár a tünetek megjelenése előtt. A teszt elvégzése nagy segítséget jelenthet a lakosság és munkáltatók részére, hiszen a fertőzés korai kiszűrésével, a fertőzésgyanús személyek idejében elkülöníthetők, így lehetővé válik egy adott családi vagy munkavállalói közösségben a betegség terjedésének megakadályozása. Továbbá bizonyos egészségügyi beavatkozások elvégzése előtt és esetenként határátlépéskor szükséges a negatív PCR eredmény megléte.

A vizsgálat a garat és orr nyálkahártyájából levett mintából történik.

Kinek ajánlott?

Mivel a vizsgálat a betegség korai szakaszában már kimutatható a vizsgálat segítségével, így a családok, közösségek, munkáltatók részére javasolt, hiszen a fertőzés korai kiszűrésével, a fertőzésgyanús személyek idejében elkülöníthetők, így lehetővé válik egy adott közösségben a betegség terjedésének megakadályozása

Bizonyos orvosi beavatkozások előtt állóknak is szükségük lehet a vizsgálatra, hiszen az egynapos sebészet, illetve az úgynevezett magas kockázatú ellátásokat negatív PCR-teszt eredménnyel rendelkező betegnek nyújtanak.

A PCR vizsgálattal az aktív betegséget tudjuk kimutatni, már a fertőződést követő 1-3 napban is. A tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutató betegek felső légúti mintái 8 napon keresztül is pozitívak maradhatnak, a súlyosabb tünetekkel járó esetekben a vírus terhelése a 11. nap környékén tetőzik és akár 1 hónapnál hosszabb ideig is kimutatható marad.

 

Herczeg Zsolt

polgármester