III. Nemzetközi Citerazenekar Fesztivál Mezőtúron

III. Nemzetközi Citerazenekar Fesztivál Mezőtúron

2021. július 18-án a III. Nemzetközi Citerazenekari Fesztivál keretében ismét egy színpadon szerepelt és versenyzett Mezőtúron számos citerás és népdalkör. Ezen a napon újfent megtapasztalhattuk, hogy a hazai citera- és népművészeti térképen nemhiába szerepel nagy betűkkel Mezőtúr város neve.

Az eseményre három kategóriában lehetett nevezni. Az első volt a tradicionális kategória: a hagyományőrző citerazenélés, magyar népdalok, népdal-összeállítások előadása. Második volt az innovatív kategória: a népzene szabályait tiszteletben tartó, de a továbbfejlődés útját járó, megújuló citerazenélés, magyar népdalok és feldolgozások előadása harmonizált kísérettel. És végül volt az unikum kategória: szabad stílusban, kötetlen formában, az eddigi műfaji korlátokból kilépve zeneileg értékes citerazenélés, bármilyen zenedarab előadása.

Háromtagú zsűri előtt léptek fel az előadók. A versenyzők és a versenyművek bírálatára felkért szakemberek maguk is kiváló citerások voltak. Hajdú Ágota ének- népzene tanár, etnográfus, Bódi György, a Pannónia citerazenekar művészeti vezetője és Birinyi József, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett hangszeres előadóművész, néprajz- és népzenekutató, televíziós rendező, producer, elismert, hazai művelődésszervező.

A verseny kezdete előtt Herczeg Zsolt polgármester megköszönte Csider Istvánnak a főszervezést és ajándékot nyújtott át a részére. Birinyi József a verseny megnyitásakor Herczeg Zsolt polgármester úrnak átadta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) díját a citera népszerűsítéséért végzett áldozatos és támogató tevékenységéért. Herczeg Zsolt megköszönte a díjat, de hozzátette, úgy érzi, ez nem egy személyesen neki szóló díj, hanem Mezőtúr városát illeti meg.

A fellépések sorát a helyi Túri Zsiványok Citerazenekar nyitotta meg virtuóz előadásával. Ezután következett a Dabasi Népdalkör szilágysági és bakonyi összeállítással, Fejes Balázs, majd a marosvásárhelyi Fagyöngy Citerazenekar kalotaszegi és válaszúti népdalcsokorral. Ezt követően lépett színpadra Kádár Ferenc és a Kiss Duó „Nagyapám dalai” válogatással, majd dunántúli és zalai csokorral a Pergő Citeracsoport. A Kiss Duó magyarbődi és 48-as katonadalokkal érkezett, a Rakonca citeracsoport rábaközi összeállítással és dudanótákból álló dalcsokorral örvendeztette meg a zsűrit és hallgatóságot. A következő fellépő volt a tápiósági népdalokkal színpadra lépő Mátyás Király Citerazenekar, ezt követte a moldvai népdalokkal elkápráztató Galagonya citerazenekar. A Dűvő Citerazenekartól püspökladányi és rábaközi népdalokat hallhattunk. A Kisteleki citerazenekar szilágysági népdalokat hozott. A Hajdúsági Népzenei Együttes hortobágyi népdalcsokorral készült. A citerazenekarok változatos és színvonalas műsorát a mezőtúri Szivárvány citerazenekar zárta Csider István vezetésével.

Az eredményhirdetés előtt mindenki örömére a törökbecsei Csalogató táncegyüttes hozott virtuóz előadást a Fokos Zenekar kíséretében.

 

A Túri Zsiványok Országos Aranypáva minősítést szerzett, szeretettel gratulálunk.

Jövőre találkozunk!

 

Kakuk Móni

 

KÓTA Aranypáva Népzenei Térségi és Országos Minősítő mezőtúri eredményei 2021. július 18-án

 

Országos Aranypáva

Túri Zsiványok – Mezőtúr

Fagyöngy – Marosvásárhely

Galagonya – Kazincbarcika

 

Országos Arany fokozat

Fejes Balázs

Dabasi Dalkör

Pergő citeracsoport

 

Országos Ezüst fokozat

Kisss Duó

Rakonca citeracsoport

 

Térségi Kiváló fokozat

Kádár Ferenc és a Kisss Duó

 

 

A 3. Nemzetközi Citerazenekari Fesztivál eredményei 2021. július 18-án

 

Tradícionális kategória:

FESZTIVÁLDÍJAS és megosztott 1. hely Kádár Ferenc és a Kisss Duó

Megosztott 1. hely: Hajdúsági Népzenei Együttes

  1. hely: Mátyás király citerazenekar
  2. hely:  Fagyöngy citerazenekar

 

Innovatív kategória:

FESZTIVÁLDÍJAS és 1. hely: Galagonya citerazenekar

  1. hely: Dűvő citerazenekar
  2. hely: Mátyás király citerazenekar

 

Unikum kategória

FESZTIVÁLDÍJAS és 1. hely: Galagonya citerazenekar