Tájékoztató – Gondosóra program 

A www.gondosora.hu oldalról származó információk szerint Magyarország Kormánya 2022-ben elindította a Gondosóra programot, amely mérföldkő a digitális idősgondozás területén.

A program célja elősegíteni, növelni a 65 év feletti otthonukban élő magyar állampolgárok biztonságérzetét, a hivatalos szociális ellátórendszer igénybe vétele nélkül a közvetlen környezet bevonásával megerősíteni a róluk való gondoskodást, amely szolgálja az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát. Az idők során a generációk együttélése megváltozott, szétszóródtak a családok, ezáltal nehezebbé vált a távol élő idős hozzátartozókról, ismerősökről való gondoskodás. A megváltozott körülményekhez és a technikai fejlődéshez igazodik az országos jelzőrendszerre épülő Gondosóra program.

Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek számára alanyi jogon járó korszerű, ingyenes segélyhívó eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek a Diszpécserközponttal. Amennyiben a képzett diszpécserek megítélése szerint a problémás helyzet megoldása az előre megadott kontaktszemély (családtag, szomszéd, barát, szociális gondozó, stb.) beavatkozását igényli, felveszi vele a kapcsolatot, aki aztán közvetlen és gyors támogatást, megoldást nyújthat a problémára.

Az országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécser szolgáltatás Magyarország minden településén hozzáférhető a nap 24 órájában, a hét minden napján.

A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a csuklóra rögzíthető, vagy nyakba akasztható jelzőeszköz ingyenes. A készülék kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad, de felhasználása eltér a mobiltelefontól, mivel nem lehet vele kimenő hívásokat kezdeményezni és külső hívásokat fogadni. A kommunikáció kizárólag a Diszpécserközponttal lehetséges a készüléken keresztül.

A 2022-ben sikeresen regisztráltaknak 2023 februárjában kezdődik el a jelzőeszközök házhozszállítása. Az új igénylők hónapokon belül megkaphatják Gondosórájukat.

Jelenleg már csaknem 30 ezer 65 éven felüli magyar állampolgár vesz részt az országban a Gondosóra programban.

A programról további tájékoztató, információ a 06-1/4450080 telefonszámon vagy a www.gondosora.hu oldalon érhető el.  A jelentkezés, igénylés, regisztráció is ezen az oldalon lehetséges, amelyhez célszerű segítő személy vagy a leendő kontaktszemély segítségét igénybe venni.

Szűcs Dániel
polgármester