Tájékoztató az október 28-i képviselő-testületi ülés döntéseiről

Tájékoztató az október 28-i képviselő-testületi ülés döntéseiről

Herczeg Zsolt polgármester 2021.11.09-én sajtótájékoztatót tartott az október 28-i nyilvános és zárt képviselő-testületi ülés döntéseiről.

A képviselő-testület először a 2021. évi költségvetési rendelet módosításáról tárgyalt. Erre az előző módosítás óta eltelt időszak alatt bekövetkezett gazdasági változások miatt volt szükség.  A költségvetés főösszege 4 milliárd 448 millió forintról 4 milliárd 743 millió forintra emelkedett. A legnagyobb mértékű változást az önkormányzat által korábban elnyert Akasztó-éri csapadékcsatorna hálózat felújításáról szóló, 290 millió forintos TOP projekt költségvetésbe történő beépítése okozta.

A másik fontos döntés a Petőfi Sándor utca útburkolatának felújításáról szólt. A lefolytatott közbeszerzési eljárás által kiválasztásra került a kivitelező, a STRAVACO Építőipari Kft., aki nettó 48,3 millió forintos árajánlatot nyújtott be.  Az önkormányzat előzetes kalkulációihoz képest bruttó 4 millió forinttal kevesebb összegből, 61 millió forintból újulhat meg a Petőfi Sándor utca. A 40 millió forint Belügyminisztérium által nyújtott támogatás mellé az önkormányzatnak 21 millió forint önerőt kell biztosítania. A szerződéskötés után a kivitelezés az időjárás függvényében elkezdődhet.

Következő fontos döntés a Városi Strandfürdő és Fedett Uszoda térítési díjainak a módosításáról szólt. Az üzemeltető Intézményellátó Kft. tett javaslatot arra, hogy kis mértékben emelkedjenek a díjak 2022. január 1-től. Továbbra is megmarad a mezőtúri lakcímkártyával rendelkezők kedvezménye.

Döntés született a Mezőtúri Önkormányzat 2022. évi belső ellenőrzési tervének tekintetében, ami egyaránt érinti az önkormányzati intézményeket, és a gazdasági társaságokat. A feltárt hiányosságok esetében az érintetteknek minden esetben intézkedniük kell.

A következő három napirendi pont a tervezett naperőmű parkokról szólt (korábbi lapszámunkban beszámoltunk róluk). Elindultak a szerződéskötések és számos engedélyezési eljárás van folyamatban.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében hozott adózási könnyítésekre vonatkozó helyi iparűzési adót a vonatkozó jogszabály alapján a kérelmezők részére megfelezték. Ennek köszönhetően, éves szinten a Mezőtúron adózó cégeknél 108 millió forint maradt. A Magyar Állam a kiesett bevételt két részletben pótolta az önkormányzat számára. Az első 54 millió forintos részletet a nyár folyamán, a második részletet pedig október végén bocsájtotta az önkormányzat rendelkezésére. A támogatásnak köszönhetően a tervezettekhez képest lényegesen magasabb adóbevétel keletkezett.

Kakuk Móni