Tájékoztató a márciusi képviselő-testületi ülések döntéseiről

Tájékoztató a márciusi képviselő-testületi ülések döntéseiről

Herczeg Zsolt polgármester és Szűcs Dániel alpolgármester az utóbbi két képviselő-testületi ülés döntéseiről tartott tájékoztatót 2022. április 11-én. Március 30-án rendkívüli nyilvános képviselő-testületi ülés előzte meg a másnapi rendes nyilvános ülést. Ennek oka az volt, hogy a Magyar Államkincstár két projekt kapcsán jelezte, hogy azonnali döntés szükséges a megvalósulás érdekében.

A TOP Plusz rendszerben Mezőtúr Város Önkormányzata január 14-én három pályázatot nyújtott be, ebből kettő pozitív elbírálás alá került. Az Élhető Mezőtúr elnevezésű projekt 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, aminek segítségével számos fejlesztés megvalósulhat. A Puskin utcai kerékpárút teljes, több mint 1 km hosszú felújítása és a Székes utcaburkolatának felújítása szerepel a projekt műszaki tartalmában. Az út felújítását követően a burkolat mind a két szélén, felfestéssel, kerékpársáv kerül kialakításra, ezzel megvalósul a Puskin utca és a Kossuth Lajos utca közötti kerékpáros összeköttetés. Emellett a Puskin utca környezetében lévő csapadékvíz- elvezető rendszer részleges korszerűsítése és a zöld területek rekonstrukciója is megvalósul. Ezzel kapcsolatosan a következő teendő a műszaki tervező és a projektben résztvevők kiválasztása lesz- szögezte le Herczeg Zsolt. A szükséges engedélyek megszerzése után kerülhet sor a kivitelező kiválasztására. A kivitelezés leghamarabb 2023-ban valósulhat meg.

Támogatásban részesült a Városi Sportcentrum energetikai és építészeti korszerűsítése. A sportélet egy jelentős helyszíne újul meg ennek köszönhetően 250 millió Ft értékben.

A Harmatcsepp Óvoda felújítására beadott pályázat elbírálása még folyamatban van.

Egy fontos rendeletmódosítást szavazott meg a képviselő-testület március 31-én. Az első lakáshoz jutók igényelhető önkormányzati hozzájárulás összegét 20 %- kal emelték. Szűcs Dániel alpolgármester kiemelte, a képviselő-testület minden tagja fontosnak tartja a fiatalok támogatását. Ha egy fiatal pár első lakást vásárol Mezőtúron,a következő értékhatárok szerint meghatározható a kapható összeg: ha az ingatlan ára a 4 millió Ft-ot nem haladja meg, az ingatlan tulajdonos 100 000 Ft-ot igényelhet, ha 4 000000- 7000000 Ft közötti értéken vásárol, 200 000 Ft-ban részesülhet, 7000 000 Ft-ot meghaladó ingatlanvásárlás esetében 250 000 Ft a támogatás összege.

Március 31-én napirendi pontként szerepelt az Ildi-Dental Bt. feladat ellátási szerződés módosítása is. Ennek oka az volt, hogy Dr. Rácz Ildikó fogorvos egy praxisközösség tagjaként ezen túl a 30 órás rendelési időből 4 órát prevenciós tevékenységgel tölt majd. Szűcs Dániel ennek kapcsán kihangsúlyozta, nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak folyamatosan adoktornő fogorvosi munkájáról, akinek hálásan köszöni magas szintű szakmai helytállását.

A belterületi útalap stabilizációs munkák kezdődnek el újabb 10 utcában. Az erről szóló keret megállapodás szerint közbeszerzési eljárásban benyújtott ajánlatok bírálatáról döntött a testület március 31-én.

Az első ütem része a Kert utca egy szakasza, a XVI. és X. utca között, Pacsirta utca, Daru utca, a XXII., XXIII. utca a Balassa és a Sugár út között, a XXIV. utca, valamint a Sugár köz és a XI. utca.

Április 19-én a korábbi döntések alapján megkezdődött a munka a Törő Pál utcában. Folytatódik a Benkő Gyula utcában, Apród utcában, Damjanich utca egy szakaszánál, és a XX. és XXI. utcában. Ez a 270 millió Ft állami támogatás segítségével lehetséges, ami összesen 29 utcát érint.

Herczeg Zsolt április 3-án az országgyűlési választáson az emberek bizalmának köszönhetően képviselői mandátumot szerzett. Ahogyan arról korábban is tájékoztatta a lakosságot, ez az új tisztségösszeférhetetlen a polgármesteri pozícióval. Az időközi polgármester választást a jegyző írja ki, legkorábban a polgármester lemondását követõ 80. napon, de legkésőbb 120 napon belül. Az új polgármester megválasztásáig Szűcs Dániel alpolgármester irányítja az Önkormányzat munkáját. Szűcs Dániel két éve dolgozik Herczeg Zsolt mellett, emellett 2010- től aktív városi képviselő. Az évek alatt az önkormányzati működés, a pályázati rendszerek, a városi infrastruktúra kiváló ismerője lett.

Herczeg Zsolt kiemelte, ha bár a polgármesteri hivatalról le kell mondania ahhoz, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye 23 településének érdekeit, elképzeléseit, fejlesztési terveit ezen túl a Parlamentben képviselje, a mezőtúriak továbbra is számíthatnak rá.

Kakuk Móni