Szent Iván éji varázslatok

Szent Iván éjszakáját megelőzően június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. Hazánkban évszázadok óta örömtüzeket gyújtanak ezen az ünnepen.

Sárkányos játszóház, korongozás és gyermeksziget is várta a színpadi programok mellett a gyermekes családokat június 24-én Mezőtúron, a Szabadság téren a Szent Iván éji tűzugráson.

A Fabula Bábszínház előadásában a méltán világhírű népi hős, Vitéz László és az ördögök humoros kalandjain derülhetett a közönség, majd a Folkbeat duó – Réka és Imi koncertje következett. Ezután a színpadra érkezett a népi cimbalom zenét népszerűsítő Tárkány Trió Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész vezetésével. Az aszfalt rajzverseny eredményhirdetése után a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola balettnövendékeinek műsora kápráztatta el a nagyérdeműt.

Este került sor az első alkalommal meghirdetett Bűbájos süti-verseny eredményhirdetésére. A zsűri Szőke Lilla, Beregszászi Róza és Szűcs-Orosz Annamária 19 süteményt bírált el. A legjobbak a következők lettek.

I. helyezett: Krizbai Viktória Éva
olasz macaronja,

II. helyezett: Skultéti Éva
mézes-szilvás süteménye,

III. helyezett: Erdei Bence pávaszeme,

Különdíj: Ádám Jánosné
káposztás pogácsája,

Különdíj: Kiss Imréné
epres charlotte tortája.

A győztesek receptjeit a Mezőtúr és Vidéke következő lapszámaiban olvashatják. A tűzzsonglőr show előtt a Szolnoki Népdalkör és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes spontán zenélése és éneklése okozott vidám pillanatokat, akik táncba hívták a fiatalokat. Sötétedés után a Jugglers of the Village tüzes produkciója rendkívül sok érdeklődőt vonzott. A máglyát ők gyújtották meg, aminek a parazsa felett azok is bátran átugrottak, akik aznap nem így tervezték. Hiába, Szent Iván éjszakája minden évben sok varázslatot és meglepetést tartogat.

Kakuk Móni

Fotó: Szabó Dorina