Siker koronázza a Hortobágy-Berettyó rekultivációs egyeztetéseket

Siker koronázza a Hortobágy-Berettyó rekultivációs egyeztetéseket

 

Korábbi tájékoztatásomnak megfelelően elindult a Hortobágy-Berettyó városi szakaszát érintő rekultivációs terv előkészítése, amellyel kapcsolatban nagy örömömre most pozitív hírről tudok beszámolni. A felmérések után elkészült a vízszabályozási terv, amelyet az elmúlt két hónapban többkörös megbeszélésen keresztül tárgyaltak az érintett felek: a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya és Mezőtúr Város Önkormányzata.

Az egyeztetésekhez, tervezésekhez szükséges előkészületeket és a tárgyalásokat Szűcs Dániel alpolgármester úr vezette, munkáját Vasas István ügyvezető úr segítette. A tárgyalások célja az volt, hogy a Berettyó új rendezési terve úgy feleljen meg a vízjogi szabályozásoknak, hogy az minél több fejlesztési elképzelésünket tartalmazza és mindeközben lehetőség szerint minél jobban figyelje és óvja természeti értékeinket is.

A többkörös egyeztetések alkalmával, partnereinkkel közösen dolgoztunk azért, hogy a tárgyalások sikerrel záruljanak. A május 8-i, gyulai tárgyaláson fontos ponthoz érkeztünk, mivel a Hortobágyi Nemzeti Park is elfogadta az előzetes, közösen kialakított terveket.

Az elfogadott tervben így nagy felületen szerepel a régóta várt mederkotrás, valamint a városunk részéről kért és tervezett tereprendezési, vízi-, horgász- és ökoturisztikai fejlesztések is, amelyekkel kapcsolatban szorosabb együttműködés alakult ki a Hortobágyi Nemzeti Parkkal.

Fontos munkán vagyunk túl, amelyet most a következő lépcsőfok, az engedélyezési eljárás követ. Ennek lezárása nyárra várható, ekkor részletesebben fogom Önöket a Hortobágy-Berettyót érintő tervekről tájékoztatni.

 

Herczeg Zsolt

polgármester