Sajtótájékoztató a testületi döntésekről

Sajtótájékoztatót tartott Szűcs Dániel polgármester és Patkós Éva alpolgármester a június 29-i képviselő-testületi döntésekről.

A TRV Zrt. 2022. évi tevékenységének beszámolóját idén sem fogadta el a testület

Hasonló eredménnyel végeztek laborvizsgálatokat a mezőtúri ivóvíz kapcsán 2022-ben, mint a megelőző években. Továbbra sincs jelentős javulás a minőség tekintetében, ha a víz színét tekintjük, de fontos kihangsúlyozni, hogy az egészségre nem ártalmas a fogyasztása- hangsúlyozta ki a városvezető. Mezőtúr város közigazgatási egyes területei között nagy eltérések vannak a víz minőségét vizsgálva és ezt több tényező okozza, többek között a vízvezetékek állapotának különbsége. Így az ivóvíz minőségének javítása érdekében új mosató csomópontok kialakítását javasolta a testület. A szennyvíztisztító telep karbantartása folyamatos, de jelenleg komolyabb fejlesztések szükségesek. A TRV Zrt.-től várják az ezzel kapcsolatos szakmai beszámolót a szükséges felújításokról.

Újabb közbeszerzési eljárás indult – várják a pályázatokat

Mezőtúr Város Önkormányzata 300 millió forint támogatást nyert el külterületi útfelújítására, melyből a jövőben a Túrtői földhídhoz, a Matula Házakhoz, a Hercegasszony Birtokhoz, a Vakota-zugba vezető utak épülhetnek- és újulhatnak meg. Július 29-én a Hercegasszony birtokhoz vezető út felújítására irányuló közbeszerzési eljárás elindításáról döntött a képviselő-testület. Ez a fejlesztés a helyi turizmus szempontjából is fontos előrelépés lehet. A beruházás már idén ősszel megvalósulhat.

Hamarosan elkészül a Mezőtúri Ipari Park felújítása

A Mezőtúri Ipari Parkban történő infrastrukturális fejlesztésének utolsó ütemével kapcsolatban is döntött a képviselő-testület. Az eredeti szerződés szerint 2023. június végéig kellett volna megtörténnie az épület átadásának, de a szerződés módosításával 2023. július végén zárulhat le a projekt. A beruházásnak köszönhetően megvalósul az Ipari Parkban a közműinfrastruktúra-fejlesztése, megújul, illetve kiépül a víz-, szennyvíz- és gázvezeték-hálózat, az elektromos hálózat, valamint a csapadékvíz-elvezetés, továbbá egy szolgáltatóház is segíteni fogja a már betelepült, illetve a jövőben betelepülni szándékozó vállalkozásokat.

Halra magyar!

A Túrtő-Kákafoki Horgász Egyesület „Harcsás-Túrtő-Halásztelek” holtágrendszerrel kapcsolatos tevékenységének 2022. évi beszámolójáról is döntött a testület. A beszámolóból kiderül, hogy a Harcsási-Holt-Körös mély ágán bevezetésre került a „Fogd meg és engedd vissza” szemlélet. Kötelezővé tették a holtágakon a pontymatrac, a mély ágakon a pontybölcső használatát. Mesterséges ívó helyeket biztosítottak a süllők számára, 107 db fészek került kihelyezésre kora tavasszal, emellett fűzfákat is ültettek. Telepítés 3 alkalommal történt. A Túrtői-Holt-Körösbe 1005 kg pontyot, a Halászteleki Holt-Körösbe 956 kg pontyot, a Harcsás-Holt-Körösbe 2039 kg pontyot telepítettek az Országos Halgazdálkodási Adattár szerint. A tavalyi súlyos aszály miatt nem voltak kötelesek haltelepítést végezni a nyári időszakban a miniszteri rendelet alapján. A halállományt komolyan veszélyezteti a nagyszámú kormorán populáció, gyérítésükre és riasztásukra az illetékes szakhatóság engedélyt adott az egyesület részére. 2022-ben a halőrök 15 esetben vettek fel jegyzőkönyvet a szabályokat megszegő horgászokkal szemben. A holtágrendszer horgászatáról, halállományáról magyar nyelven kiadványt készítettek, az angol és német fordítás folyamatban van, emellett horgászvízi rekordlistát is indítottak és rendszeresen szerveznek horgászversenyeket. A beszámoló elfogadásra került.

Békepárti határozat

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló 5/2023.(III.31.) Országgyűlési határozathoz való csatlakozásra adott be előterjesztést Szűcs Dániel polgármester.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, azzal kereste meg Mezőtúr Város Önkormányzatát, hogy az Önkormányzat csatlakozzon az Országgyűlés által elfogadott békepárti határozathoz. Szűcs Dániel elmondta, a cél az volt, hogy legyen egy olyan napirendi pont, aminek kapcsán ki tudja fejezni egységesen a képviselő-testület minden tagja, hogy elítéli a háborút és fontos, hogy mihamarabb megkezdődjenek a béketárgyalások. A képviselő-testület többsége megszavazta az eredeti határozatot. Emellett Kovács Péter képviselő módosító javaslatára, megszavazásra került ugyanaz a gondolat az eredeti országgyűlési határozati szám nélkül. Ezt a határozati javaslatot szintén elfogadta a képviselő-testület többsége, azonban itt sem született teljesen egységes döntés, hiszen Kovács Péter képviselő kivitelével a TEKE frakciója nem vett részt a szavazáson.

A mezőtúri védőnők a Hetény Géza Kórház és rendelőintézet szakmai felügyelete alá kerültek

Hét védőnő dolgozik július 1-tõl a vármegyei kórház kötelékében, de változatlan helyszínen. Szűcs Dániel polgármester Patkós Éva alpolgármesterrel együtt köszönte meg az eddigi munkát és a helytállásukat.

Új intézményvezető a könyvtár élén

Tragikus hirtelenséggel hunyt el Ács Erika, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár intézményvezetője a közelmúltban, így feladatait Bordács Judit vette át a képviselő-testület döntése alapján.

A Puskin úti kerékpárút helyzete

Az Élhető Mezőtúr projekt részeként újulhat meg a Puskin úti kerékpárút, a Székes utca, megépülhet a Szabadság téri nyilvános mosdó és több minden más is. A legtöbb kérdés a lakosságtól a kerékpárúttal kapcsolatban érkezik, tekintettel arra, hogy az útvonala érint óvodát, iskolákat, és üzleteket is. Jelenleg még dolgoznak a szakemberek a terveken, de hamarosan kiírásra kerülhet a közbeszerzési eljárás. A munka ezután az időjárás függvényében kezdődhet meg.

Kakuk Móni