RÖVIDHÍREK

Boros Miska, Korhely Miska, Szomjas Miska, Bortigyon Miska, vagy csak egyszerűen „miska”.  Mind egy-egy sajátos karakter más-más arckifejezéssel, százféleképp díszített mentében, az elmaradhatatlan bajusszal, és persze más-más nedűvel a pocakjában. Nincs belőlük két egyforma! A Kárpát-medence Miskái most Budapest középkori falai közt, a Hagyományok Háza alatt található egykori borospincében egyesülnek, és várják a találkozást Veletek. Az egyedülálló gyűjteményt izgalmas tárlatvezetéseken tekinthetitek meg a meghirdetett időpontokban- tájékoztatott a Hagyomány Háza facebook oldalán.

60 éves lett a TV Maci október 23-án (kitalálója, Bálint Ágnes születésnapján), aki a kerek születésnap alkalmából hivatalosan is a közmédia munkatársa lett. Az Esti mese legendás fogmosó barnamedvéjének bábját az 1995. óta Szarvason élt Szabó László iparművész készítette, aki 2021-ben hunyt el.

Mezőtúron is csatlakoztak a „Zebraszerda” elnevezésű megmozduláshoz október 25-én, reggel 7:15 és 7:45 között,  a Dózsa György út és a Bajcsy-Zsilinkszky út kereszteződésénél. Ennek keretében pedagógusokat támogató demonstrálók álltak ki feliratos táblákkal az autósok elé, akkor, amikor azok pirosat kaptak a gyalogos átkelőnél.

Két mezőtúri lány is tagja a női kézilabda válogatott világbajnokságra készülő bő keretének! Golovin Vlagyimir a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya a napokban hirdette ki keretét, amelynek továbbra is tagja az elmúlt időszakban rendkívül jó formát mutató Juhász Gréta, valamint újra meghívást kapott a sérüléséből szépen felépülő Kovács Anett is- hívta fel a figyelmet az örömhírre Szűcs Dániel polgármester.

Október 20-án a Teleki Blanka Gimnáziumban szakmák éjszakájára várták az általános iskolai diákokat, akik megismerkedhettek az iskolában oktatott szakmákkal.

Október 21-én az Artisjus-díjas Teleki Miklós orgona- és zongoraművész jótékonysági orgonakoncertjére került sor Mezőtúron, a Belvárosi Református Nagytemplomban, a Nemzeti Összetartozás Alapítvány szervezésében. A koncertsorozat célja, hogy a belhoni és külhoni magyarok kapcsolatát erősítse. A jótékonysági koncertsorozat bevételeivel az alapítvány célzott támogatást nyújt kárpátaljai magyar oktatási és szociális intézményeknek.

A képviselő-testület döntése alapján a 2023. évi költségvetésből 5 db új, térkövezett parkoló került kiépítésre az Ifjúsági lakótelepen.

A Sztárban sztár leszek! című élő televíziós tehetségkutató show műsor 5. adásában, október 29-én napi győztesként jutott tovább Karapancsev Kristóf, mezőtúri előadó.

Fáklyákat, mécseseket gyújtottak október 29-én este, a székely autonómiáért az Országzászlónál és az Emlékkopjafánál, a Kossuth Lajos téren, a Túri Olvasókör és a Közösségi Ház szervezésében.

XIV. alkalommal rendezték meg a Kner Kupát Mezőtúron október 28-29. között. A Kner Tánc- Sport Egyesület szervezésében a két nap alatt több száz táncos érkezett összemérni tudását a legkisebbektől a senior kategóriában indulókig.

– Az enyhe, csapadékszegény ősz kedvez a rágcsálók elszaporodásának. A mezei pockok jelentős károkat okoznak a mezőgazdasági területeken.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara jövőre gépészmérnök és műszaki menedzser képzéseket indít a Szolnoki Campuson.

A Szolnoki Szigligeti Színház novemberi műsorán szerepel a Lila akác zenés színpadi játék, a Bor, mámor, szerelem operett, az Eldorádó piaci játék, a Hajmeresztő bűnügyi játék és az Ágacska zenés mesejáték.

Kakuk Móni