RÖVIDHÍREK

Kisiklott egy növényvédő szert szállító kilenc kocsis tehervonat Kétpónál július 9-én 12 óra után. A kisiklott négy vagonból egy sérült meg annyira, hogy szivárgott belőle a veszélyes anyag. A síneket, felsővezetékeket ért kár helyreállítása előreláthatóan több száz millió forint költséggel jár majd. A baleset okát szakértők vizsgálják. A helyreállítás a jövő hét elejére legfeljebb a bal vágányon várható. A munka befejezéséig az utasokat Törökszentmiklós és Mezőtúr között vonatpótló autóbuszok fogják szállítani, Szolnokról Törökszentmiklósra vonattal lehet eljutni. Szentes felé pedig a Szolnok–Tiszatenyő–Szentes útvonalon lehet vonattal közlekedni.

A szolnoki Damjanich János Múzeum régészei egy nemzetközi projekt keretében a napokban feltárták Kengyelnél a kurgánt, és a két, körülbelül ötezer éves sírban valószínűleg egy nő, és egy férfi földi maradványaira bukkantak.

Fazekas Magdolna festőművész életmű-kiállításának megnyitója június 29-én volt a Szolnoki Galériában, a művész 90. születésnapja alkalmából. A tárlat megnyitóján fellépett a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is, ezúttal Szatmári Beáta vezényletével, majd – dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész és dr. Kaposvári Gyöngyi, a Damjanich János Múzeum  igazgatóhelyettesének köszöntője után – a Brill Vocal zárta az ünnepi programot.

Megnyitott a szolnoki szabadstrand. A Tisza nagyon lassan apad, így a strand területén csak kis területen van még homokos part.  A biztonságos szórakozás csak a kijelölt területen garantálható, ahol strandőrrel és motorcsónakos biztosítással vigyáznak a fürdőzőkre.

Várhatóan 2023/2024 telén fedett jégpálya nyílik Szolnokon. Erről Szalay Ferenc polgármester, Hering Tamás, a Toyota Hering tulajdonosa, szponzor és dr. Buczkó István, a Szolnok Orcas Hockey Sportegyesület elnöke írt alá megállapodást nemrégiben.

A „Virággal egy mosolyért nap” mozgalom keretében június 28-án idén is meglepetéscsokrok kerültek mezőtúri közterekre, parkok padjaira, Pályi Mihály és Bordács Mónika virágkötő jóvoltából, akik sokaknak váratlan örömet szerezhettek.

Újabb három napon került sor földi úton történő szúnyoggyérítésre Mezőtúron, július 10 és 12 között.

A Közösségi Ház előtt elhelyezett párakapu mellé a hőségriadó idejére vízvételi pontot alakítottak ki, ahol nem csak az embereket kínálják frissítővel, de a négylábú csahos családtagokat is. A mezőtúri Tourinform iroda szintén vízvételi pont a hőség idején.

Mezőtúri lányok arattak sikert a roma tehetségkutatón Szolnokon a Megyeházán. Mindhárman tagjai a FICSAK Mezőtúr tehetséggondozó programjának. Rafael Zsaklin ének kategóriában 1. helyezést ért el, Rafael Mária tánc kategóriában 1. helyezett lett, Rafael Klarissza 3. helyezést ért el.

Átalakítják a forgalomlassító szigeteket a lakossági jelzéseknek megfelelően az Alkotmány téren, a József Attila utcában és a Táncsics Mihály utcában. Így az eredeti mûszaki tartalom módosításával kevésbé meredek szegély kerül kialakításra.

A Sono Felici Énekegyüttes évadzáró koncertet adott június 24-én. Vendégükként a Petőfi Dalkör műsora színesítette a programot.

A Túri vásárra, mely idén augusztus 13-án kerül megrendezésre, a tavalyinál is több árus jelentkezett eddig. A visszatérő vásárosok kihangsúlyozták, szeretik, hogy ismét a város belvárosában, árnyat adó fák alatt rendezik meg a több száz éves hagyománnyal rendelkező mezőtúri eseményt és idén is várják a találkozást.

Telefonos menürendszer került bevezetésre a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatalban. Egyelőre próba üzemmódban üzemeltetik a rendszert, várják a visszajelzéseket a pmh@mezotur.hu e-mail címre.

Kakuk Móni