Rövidhírek

Indul a felújított Szolnoki Szigligeti Színház 2022/23-as évada. Szeptemberben látható lesz a színpadon a Liliomfi, a Sirály és az Ágacska is.

Irány Afrika! A Hortobágyi Madárpark- Madárkórház Alapítvány lakói közül augusztus 20-án visszanyerte szabadságát: 49 db fehér gólya, 8 db egerészölyv, 14 db galamb, 3 db barna rétihéja, 3 db vörös vércse, 1 db héja, 8 db erdei fülesbagoly, 2 db macskabagoly, 2 db gyöngybagoly, 5 db feketerigó, 1 db sztyeppi sirály, és 3 db mocsári teknõs. Ez összesen 99 gyógyult egyed, akik egészségesen kezdhetnek új, szabad életet.

A tiszaföldvári Aranyhegy Íjászok Egyesület versenyzõi óriási sikerrel világbajnokok lettek a Gyulán megrendezésre kerülõ Történelmi Íjász Világbajnokságon. Augusztus 14-e és 20-a között huszonegy országból mintegy 300 íjász érkezett Gyulára több kontinensrõl, így az egyhetes programsorozat alatt különféle nemzetek íjászaival lehetett találkozni.

Civilek akadályozták a fakivágást Szolnokon. Két nyárfát kellett volna kivágniuk a szakembereknek, ezeket vették körbe az akció résztvevõi. A szakértõi vélemény szerint indokolt volt a fák kivágása a Kassai út és a Moha utca sarkán.

Már több mint 1500-an jelentkeztek a rendõrség határvadász ezredébe, közülük pedig már több mint ötszázan szerzõdést is kötöttek a rendõrséggel, és megkezdõdött a négyhetes képzésük – közölte az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) hétfõn a police.hu oldalon.

Szenzációs lelet! Három különbözõ korból származó leletekre bukkantak Törökszentmiklós határában a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai. Mali Péter elmondása szerint az M4-es gyorsforgalmi utat építtetõ Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. (NIF Zrt.) megbízásából a június végén kezdõdött ásatáson az országban eddig páratlan leletegyüttest találtak. Elõször egy nagy kiterjedésû szarmata település nyomaira bukkantak, amely bõvelkedett római leletekben. A szarmata gödrök között avarkori, illetve honfoglalás kori temetõ nyomait is felfedezték- olvasható a HVG.hu oldalon.

Egy mezõtúri lakos motorkerékpárral közlekedett Tiszaõrs külterületén 2022. szeptember 4-én a délelõtti órákban. A motoros haladása során nem tartott kellõ követési távolságot a vele azonos irányba tartó gépkocsi mögött és a jármû hátuljának ütközött. A baleset következtében az 52 éves motorkerékpáros – az elsõdleges orvosi vélemény szerint – nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett- tájékoztatott a rendõrség.

Aranyvonat érkezett szeptember 3-án, szombaton 10:32-kor a szolnoki állomásra a koronázási ékszerek hivatalos másolataival. 17 óráig volt a különleges jármû megtekinthetõ az érdeklõdõknek.

Mezõtúr volt a díszvendége a XIX. Civil Kavalkádnak szeptember 3-án Szolnokon, ahol több térségi egyesület is bemutatkozott a nagyközönségnek.

Augusztusban fordult elõ idén elõször, hogy 10 ezer alá került a hónap során behozott használt személyautók száma – állapította meg a Datahouse adatai alapján hétfõi elemzésében a JóAutók.hu. A 9701 importált használtautó 11 százalékkal marad el a tavaly augusztusban regisztrált 10 901 darabtól – idézi az MTI.

Új eszközökkel bõvült Mesterszállás játszótere. A terület a Magyar Falu Program keretében, közel hatmillió forintos támogatás segítségével szépült meg.

A Kötivízig jelentése szerint hétfõn a Tisza vízállása Tiszafürednél 487 centiméter, Kisköre-felsõnél 674 centiméter, Kisköre-alsónál –332 centiméter, Szolnoknál –290 centiméter. A Zagyva Jászteleknél 99 centiméter, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál –84 centiméter.

Kakuk Móni