RÖVIDHÍREK

– A Magyar Madártani Egyesület az idén is meghirdette az „Év madara” programot. A közönségszavazást a barkóscinege nyerte. A barkóscinegék hazai állománya hatezer pár körül becsülhető. Védett madár, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

Március 1-jén, 10:00 órától ismét kinyílnak a Hangár ajtók és szeretettel várja látogatóit a RepTár- Szolnoki Repülőmúzeum.

– A Karcagi Szakképzési Centrum Mezőtúri Szakképző Iskola és Kollégium március 10-én tartotta meg színvonalas szalagavató ünnepségét.

Visszatértek az első gólyák Magyarországra. Többségük rendszerint március második felében, Sándor-nap (március 18.) tájékán tér vissza afrikai telelőhelyéről.

Kiefer Sutherland nyáron koncertet ad Magyarországon. A világhírű színész, aki eddig három zenei albumot jelentetett meg, július 8-án a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban lép fel. A számos mozifilmben és sorozatban ismertté vált 56 éves sztár először ad koncertet Magyarországon. Country rock és blues számait különleges helyszínen, a repülők árnyékában, a RepTár udvarán fogja elénekelni – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Számos településről érkeztek fiatal versenyzők a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola által rendezett XXI. Mezőtúri Fafúvós versenyre március 7-én.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége Szolnokon szervezte meg a II. Kárpát-medencei Gazdaasszony Találkozó szakmai rendezvényét, ahol a vármegye gazdaasszonyait köszöntötték március 10-én.

Kiállítás nyílik Bedekovics Lőrinc, a Jászkun kerület egykori vízépítő mérnöke kéziratos térképeiből a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben, március 21-én, kedden 15 órakor.

– Száraz lábbal bejárható halösvény nyílt meg februárban a látogatók számára a Szarvasi Arborétumban. A Körös felől, hajóval megközelíthető Harcsa tanösvényt kiegészítették az helyi halfajok bemutatásával és úgy gondolták, hogy az Arborétumban sétálókat is meglepve kialakítanak egy száraz lábbal járható Halösvényt. Az útvonal végig a parton halad és összesen 19 halfajt mutat be. A szakmai leírásokat és a fotókat Sallai Zoltán készítette, a verseket Bodó Iván írta.

– A Hármas-Körös folyó apadására való tekintettel a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság március 10-én 18 órától megszűntetette az I. fokú árvízvédelmi készültséget a folyó jobb parti védvonalán a 0+000 – 57+354 töltéskilométer szelvények-, vagyis a Tisza folyó és a Hortobágy-Berettyó főcsatorna között, a 10.08 Öcsöd-Bánrévei árvízvédelmi szakaszon és a 10.05 Kunszentmárton-Nagyrévi árvízvédelmi szakasz Hármas-Köröst érintő gátőrjárásaiban.

Látványos égi jelenségnek lehettek tanúi a napokban az esti eget kémlelők: napnyugtát követően a Hold, a Vénusz és a Jupiter álltak egy vonal mentén, közel egymáshoz.

– A rendkívüli hideg ellenére, február 10-én pénteken megdőlt az eddigi napenergia-termelési csúcs, szokásosan a déli órákban 1953 MW értékkel. Ez 94 MW-tal volt magasabb, mint a korábbi országos rekord, amit tavaly július 13-án regisztrált a MAVIR. Érdekesség, hogy akkor 24 Celsius fokos volt a napi átlaghőmérséklet, most az új csúcs idején -2,4 Celsius fok.

Kakuk Móni