RÖVIDHÍREK

Drasztikus időjárás-változást, a szélsőséges események gyakoribbá válását, jelentős fűtési energiafelhasználás-növekedést jeleznek előre a Dél-Alföldön a következő évtizedekre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, írta az MTI.

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – mondta el az országos tisztifőorvos az MTI-nek.

A kormány teljesen átírta a felsőoktatásba való felvételizés szabályait, több szakon is eltörölték a ponthatárokat – írja az Eduline. 2023-tól megváltoznak a felsőoktatási felvételi szabályai. Megszűnik például a minimumponthatár: a maximum 500 pontos felvételi rendszerben az alapképzésre és osztatlan képzésre eddig nem lehetett bejutni 280 pont alatt, a felsőoktatási szakképzésre pedig 240 pontnál kevesebbel.

A jövőben a város honlapján, a www.mezotur.hu oldalon is kiemelt helyre kerülnek a kóbor állatok fényképei (a rendelkezésre álló információkkal) ezzel is segítve, hogy a házi kedvencek mihamarabb visszakerüljenek a tulajdonoshoz, vagy új gazdára találjanak.

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta mezőtúri gyógyszerész, akit 2022-ben az év gyógyszerészének választottak, bekerült a Sikeres nők – Sikeres TOP50 2023-as országos évkönyvébe.

2023.01.16-tól előreláthatólag 03.19-ig a Nemzeti Szálloda étterme és szálló része zárva tart felújítás miatt.

Újabb izgalmas program várja majd a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ látogatóit. Március 17. és 19. között rendezik meg a 9. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítást.

Bezárta kapuit a népszerű mezőtúri szórakozóhely, a Loksi&Dió december 31-én.

A doni katasztrófa áldozatainak emlékére szervezett emléktúrát a vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj, a rákóczifalvai önkormányzat és a Varsány Közösségi Ház. A résztvevők egy 30 kilométeres távot teljesítettek a szolnoki Eötvös térről indulva Rákóczifalván át Rákócziújfaluig és vissza. Az utóbbi két helyszínen koszorúzásokat is tartottak.

Békésszentandrásnál ismét megkezdjük a duzzasztást 2023. január 5-én és az elkövetkező időszakban +430 cm-es felvízszintet tartunk- jelzett a Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Emelik a kommunális díjat és iparűzési adót Örményesen. Az iparűzési adót két százalékra, az évenként befizetett kommunális díjat pedig tízezer forintra emelte január elsejétől az örményesi önkormányzat.

Január hónap második hetében 6 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetben intézkedtek a rendőrök.  Az egyenruhások 36 ittas vezetőt szűrtek ki a közúti forgalomból és kezdeményeztek velük szemben eljárást, továbbá 396 gyorshajtót rögzítettek a vármegye közútjain- írja a police.hu.

Kedvezményes menetjegyet vezetett be a MÁV-START Európa Kulturális Fővárosának kiemelt programjaira. A 2023 forintos vasúti jegy január 16-ától az ország bármely pontjáról elérhető, és oda-vissza utazásra jogosít fel az év egészében.

A több hullámban érkező csapadék hatására több folyónkon is árhullámok indulhatnak el.

Kakuk Móni