Ötletekkel és tettvággyal érkeztek a fiatalok az első diákönkormányzati egyeztetésre

Inspiráló volt hallani, ahogyan a lelkes és tenni akaró ifjak őszinte hangja bezengte a mezőtúri Városháza dísztermét, amint ötleteiket, meglátásaikat nem féltek megosztani a város polgármesterével, alpolgármesterével és a hivatali dolgozókkal február 28-án.

A megbeszélésre az összes mezőtúri oktatási intézmény delegált diákokat ötödik osztályos kortól. Az összejövetel elején megoszthatták véleményeiket, amelyek érintették többek között a környezetvédelem, a fejlesztésre szoruló helyi hulladékkezelési szemlélet, valamint az iskolák közötti társasági események (hiányának) és a testvérvárosokkal való szorosabb kapcsolattartás gondolatkörét. A Városi Diákönkormányzat létrehozását minden jelenlévő tanuló támogatta, melyet hivatalosan, a jogi szabályoknak megfeleltetve ősztől indítanak, de a megbeszéltek szerint addig is havonta egy alkalommal találkoznak és megvitatják a felmerült várost érintő problémákat, feladatokat.

Ezzel az első lépéssel lehetőség adódik arra, hogy megnyíljon egy új kommunikációs csatorna a mezőtúri gyerekek, fiatalok és a felnőttek között, ezzel közösen segítve a város fejlődését.

A jövő több mindent tartogathat. A Városi Diákönkormányzat megválasztott vezetője akár meghívást kaphatna a képviselő-testület, valamint a bizottságok azon üléseire, melynek napirendi pontjai között szerepel az ifjúságot érintő téma. Sőt, a Városházán évente többször megrendezett közmeghallgatás mellett elképzelhető lehet diák-közmeghallgatás is.

Szűcs Dániel polgármester elmondta, nagyon köszöni a hasznos, konstruktív és előremutató beszélgetéseket. Hozzátette, már az első alkalommal nagyon jó ötleteket és elképzeléseket fogalmaztak meg a fiatalok és fontosnak tartja az ő véleményüket is beépíteni a munkájába, épp ezért kezdeményezte a Városi Diákönkormányzat létrehozását.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József