„Örökség 60-30” Szobrászok kiállítása a Városi Galériában

„Örökség 60-30”

Szobrászok kiállítása a Városi Galériában

 

Mezőtúr Művészeti Közalapítványa azon kívül, hogy a Takács-tanyán megrendezi a Képzőművészeti Alkotótelepet, az ott készült alkotásokkal -országos szinten is egyedülállóan- minden évben bővíti Mezőtúr képzőművészeti gyűjteményét, valamint szépíti a város köztereit, a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft-vel közreműködve rendszeresen szervez kiállításokat az egykori Zsinagógában működő Városi Galériába.

Október 23-án 14 órai kezdettel ezúttal Győrfi Lajos és fia, Győrfi Ádám szobrászművészek közös kiállításának megnyitására került sor. Az alkotók Püspökladányban, illetve Debrecenben élnek. Mezőtúrhoz családi kötődésük van, hiszen Győrfi Lajos annak a Györfi Sándornak az öccse, aki művészeti vezetőként a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelepet 40 éve működteti.

A kiállítás így illeszkedik az Alkotótelep idei, „Családi kötelékek” tematikájába, melynek nyomán március 15-én megnyitó nélkül ugyan, de végül látogathatóan megrendeztük Vargáné Györfi Erzsébet keramikus-szobrász, népi iparművész kiállítását. Ő a harmadik képzőművész a Györfi-testvérek közül. Nyáron pedig maga Györfi Sándor és fia, Balázs állított ki az Alkotótelep „Külön, mégis együtt” című kiállításán.

Az október 23-i tárlat másik apropója, amint a címe, „Örökség 60-30” is mutatja, hogy Győrfi Lajos idén töltötte be életének 60. életévét, fia, Ádám pedig a 30. születésnapját ünnepelhette.

A kiállítás megnyitót megtisztelte Herczeg Zsolt polgármester úr, aki köszöntötte az ünnepnapon megjelenteket és átadta a város ajándékait a kiállítóknak, valamint Prokai Gábor művészettörténésznek, aki ezt követően szakmailag megnyitotta a tárlatot. A megnyitó zenei programjában Péli Ildikó fuvolaművész közreműködött Szolnokról, őt kísérte zongorán a jászberényi Balogh József.

A megnyitóról felvételt készített a Mezőtúri Városi Televízió, ajánlom szíves figyelmükbe ennek megtekintését. Illetve ha tehetik, látogassanak el személyesen a Városi Galériába erre a rangos kiállításra, amely több helyszín után, legutóbb Lengyelországból érkezett Mezőtúrra.  Ízelítőt kaphatnak abból, hogy az egyik legtermékenyebb magyar köztéri szobrászként Magyar Örökség-díjas Győrfi Lajos hogyan örökíti meg a magyar történelem legnagyobb alakjait és örökségét hogyan viszi tovább fia, Győrfi Ádám közös alkotásaikban és máris jelentős saját munkásságában.

A tárlat az egészségügyi szabályok betartásával november 21-ig látogatható.

 

Lengyel Krisztina