Nyár, képzőművészet, Takács-tanya…

  1. óta mindig így van, s nem volt ez másként 2019-ben sem. Július – augusztus, ami a Peresi-holtág festői környezetében csak a képzőművészeté.

Először a budapesti NaN-art Grafikai és Rajzstúdió hozta el már sorban az ötödik Nyári Képzőművészeti Mesterkurzusát Mezőtúrra, ahol Nagy Gábor festőművész és Nádas Alexandra grafikusművész vezetésével tovább csiszolhatták tudásukat az év közben náluk tanulók.

Őket követően megkezdődött a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep, amelynek egy hónapos időtartama alatt festő- és szobrászművészek népesítették be a Takács-tanyát. A művészeti vezető továbbra is Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész. Az idei meghívottak:

Festőművészek: Lóránt János Demeter, Szily Géza, Ványai Magdolna, Székhelyi Edith, Nádas Alexandra, Nagy Gábor, Bíró Eszter, Lukács Gábor, Egri Erzsébet, Orr András, Homoródi Éva, Kis Sándor Lajos, Piti Zsuzsanna és Kabai László. Textilművész, grafikus: Kókay Krisztina. Szobrászművészek: Balogh Géza, E. Lakatos Aranka, Varga Éva, Szabó György, Lous Stuijfzand (Hollandia), Orr Lajos, Dorogi János. Szobrász-építész: Györfi Balázs. Művészettörténészek: dr. Egri Mária és Prokai Gábor.

A Körösök Peresi-holtágának vidéke kifogyhatatlan témát és élményt nyújt az ideérkező alkotóművészeknek. Ám az alkotó ember mindig érzi a világ lüktetését, így idén a Homo et Natura – Ember és Természet vonulata mellett szerepet kapott a témaválasztásban „Az egyén szabadsága” is. Ezen érthetjük önmagunk autonómiáját saját közösségünkben, emberi és természeti környezetünkben egyaránt, ugyanakkor magában foglalja az alkotó ember szabadságát is, amelynek kiváló hátteret ad a Takács-tanya.

A munka eredménye egy sokszínű kiállítási anyag, amelyet az augusztus 20-i zárókiállítás keretében mutatott be az Alkotótelep a közönségnek. Mezőtúr kulturális életének színesítése mellett a város tárgyilag is tovább gazdagodhatott, hiszen a kiállítási anyag mintegy fele – a lassan 40 éve gyarapodó képzőművészeti közgyűjtemény részévé válva – itt maradt.

Köszönet minden közreműködőnek, segítőnek és támogatónak, aki hozzájárult a Képzőművészeti Alkotótelep idei megrendezésének sikeréhez.

Lengyel Krisztina

Fotók: Kabai László

Fő támogatók:

Az ökogazdálkodó Hubai-család, Karcag

Horváth László, Tiszteletbeli Kazah Konzul