„Nem gondoltam, hogy ennyi ember kiáll majd értem”

Korábban diplomás ápolóként dolgozott és gyermekkora óta meglévő egészségügyi nehézségeiről Töredékek címmel könyvet is írt, hogy a sorstársai erőt meríthessenek élettörténetéből.

Soha nem kért segítséget. A lánya jelenleg egyetemre jár, a fia technikumban tanul. 2019-ben stroke-ot kapott, két gerincműtéten és a COVID fertőzésen is átesett. Majd tavaly májusban leállt a légzése, intubálták és hetekig lélegeztetőgépen küzdött a szolnoki kórház intenzív osztályán. Az intubáció során megsérült a légcsöve és mint nemrégiben kiderült, elzáródott. Ahogy Erika fogalmaz, csak a kanül tartja életben, aminek használata rengeteg szenvedést okoz a számára minden egyes nap. Azután felvillant a remény, egy szegedi neves gégész professzor kidolgozott egy műtéti eljárást, aminek a segítségével meggyógyítható lehetne Erika légcsöve és újra „fellélegezhetne”. Viszont az is hamar egyértelművé vált: ez a műtét csak magánúton végezhető el, aminek milliós költségei miatt a mezőtúri édesanya kilátástalannak érezte ismét a helyzetét. Elkeseredettségében olyat tett, amit addig soha. Leírta kálváriáját és segítséget kért. Ami azután történt, minden képzeletét felülmúlta. Elsőként a szomszédasszonya ajánlotta fel az általa festett képeket jótékonysági eladásra, amire azonnal vevő jelentkezett. Sorra érkeztek a felajánlások, a névtelen adományok, az utalások. Két hét alatt több száz mezőtúri lakos fogott össze Erika gyógyulásáért. A Közösségi Ház július 21-én szervezett ingyenes családi délutánt, ahol frissítőért cserébe gyűjtötték az adományokat, ehhez a Vöröskereszt Mezőtúri Szervezete házi limonádéval csatlakozott. A Mezőtúri figyelő facebook csoport közössége jótékonysági sütemény- és ajándékvásárt rendezett július 23-án vasárnap, a mezőtúri piacon.

„Nem gondoltam, hogy ennyi ember kiáll majd értem ebben a kemény világban. Minden segítségért hálás vagyok és jó szívvel gondolok ezekre a segítőkész és önzetlen emberekre. Azt hiszem, ezek után sikerülni fog minden, sikerülnie kell és remélem, legközelebb a hangommal köszönhetem meg ennek a városnak, a sok máshol élő ismerősnek, a sok külföldre vándorolt sokszor ismeretlenül adakozó embernek a sok-sok segítséget- hangsúlyozta ki meghatottan Erika.

Eddig összesen több, mint másfél millió Ft gyűlt össze, így a műtéthez és a jobb életminőséghez  szükséges költség hamarosan összejöhet a helyiek összefogásának erejével.

Kakuk Móni