Misztikus hüllő szelte a habokat a Hortobágy-Berettyón

A tündérfátyol, a vízitök, a sulyom és a rucaöröm megszokott látványnak számítanak a Hortobágy-Berettyó főcsatornán, ám egy ezeknél sokkal ritkább lény mutatkozott augusztus 26-án, a Berettyókupa sárkányhajó verseny izgalmas perceiben. A jelenlévők beszámolója szerint a szelíd, varázslatos teremtmények szívesen mártóztak meg a hűs vízben, s ígérték, hogy pontosan egy év elteltével ismét visszatérnek a vállalkozó szellemű eseti hajósok kedvéért.

Ha valaki korábban nem ismerte ezt a sportágat, érdemes tudni, hogy Dél-Kínából származik és egy 2000 éves legenda kapcsolódik hozzá. Maga a sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok ékesít. A dobok ütemes ritmusa garantáltan nem csak a 20 fős legénység, de a közönség adrenalinszintjét is megnöveli. Mindazonáltal Mezőtúron évről évre felélesztik izgalmas hagyományát, Mezőtúr Város Sportjáért Alapítványának, a Közösségi Ház munkatársainak és a támogatóknak köszönhetően.

Idén hat csapat mérkőzőtt meg a  “Berettyó kupáért” és ismét a Túri Sárkányok csapata nyerte el a vándorevezőt.

VI. – Vegyes csapat

V. LEDFAK Sárkányok

IV. – Dankesün

III. Acél Sárkányok

II. Túri Torpedók

I. Túri Sárkányok

A szoros küzdelem résztvevői (a jókedvű baráti társaságok és családok) megegyeztek abban, hogy a következő évben ismét evezőt ragadnak és megmérkőznek a nyílt víz cseppet sem veszélytelen felszínén. Szűcs Dániel polgármester (aki maga is szerepelt a versenyen)   elmondta, örül, hogy minden évben új arcokat lát és egyre többen kíváncsiak a nem mindennapi rendezvényre.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József