Mezőtúri telekisek lepték el a Telex szerkesztőségét

A hírkészítés kihívásaival ismerkedtek a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium médiás tanulói. 21 tanuló lett munkatársa egy napra a Telex hírportálnak.

Újságírás és hírszerkesztés iránt érdeklődő diákok nyertek betekintést október 5-én a Telex szerkesztőségének munkájába, ahol gyakorlati feladatokon keresztül kerültek közelebb a hírközlés rejtelmeinek megismeréséhez. A résztvevők többsége média-tagozaton tanul. Elmondásuk szerint a terepmunka legnagyobb előnye az volt, hogy kiszakadhattak az iskolai környezetből és riporterként, újságíróként, fotósként vagy videósként dolgozhattak mentoraik szakértő vezetésével.

Az egynapos program során a tanoncok egy interaktív előadáson keresztül elevenítették fel tudásukat sajtóműfajokról, hírértékről, médiaetikáról az újságírói szabadságról, majd csoportokban dolgozva vadásztak álhírekre, érveltek tény és vélemény témakörében. – A délután folyamán mindenki érdeklődésének megfelelő területen dolgozhatott. Négy stábot alkotva a készpénz – és bankkártyahasználat témakörében gyűjtöttünk információkat, majd különböző médiaműfajokba szerkesztve dolgoztuk fel ezeket – mesélte Hanzel Lara telekis diák. A délelőtt folyamán elsajátított ismeretek kamatoztatására nagy szükség volt. A nap végére egy telexes újságcikk, egy Youtube – és egy Tiktok videó került a nagyérdemű elé – tette hozzá.

A feladat legnagyobb kihívását a módszer adta: az ifjú újságírók az utca emberét szólaltatták meg. A szokatlan megbízástól a tanulók nem riadtak vissza, mentoraik pedig szakmai tudásukkal segítették a pesti utcákon munkálkodó Telex akadémiásokat.

Média Group 11. B – Láda Nóra,
Szilágyi Dóra, Majoros Zsuzsanna

Fotó: beküldött fotó