Megnyílt a „Gonda István 70” kiállítás a Városi Galériában

Megnyílt a „Gonda István 70” kiállítás a Városi Galériában

A városi Galéria új kiállítása „Gonda István 70” címmel nyílt meg március 14- én. A megnyitó ünnepségen zsúfolásig megtelt a bemutató terem és a karzat a művészetkedvelő közönséggel, pályatársakkal, volt tanítványokkal. Elsőként Juhász Katalin és Szabó Zoltán néprajzkutató házaspár énekes lantjátéka éltette Gonda István fazekast, aki meghatódva hallgatta a népdal átiratot. Majd a jelenlévőket és az alkotót Herczeg Zsolt polgármester köszöntötte, aki elmondta, évtizedek óta gyönyörködik Gonda István munkáiban, és örömteli, hogy ma is szenvedéllyel alkot Mezőtúron. A népi iparművész 50 éves szakmai életútját Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza főmunkatársa elevenítette fel. A fazekasság történeti bemutatását követően idézett egy cikkből, ami Cserepek és emberek címmel jelent meg 1980-ban a Magyar Ifjúság hetilapban Vadas Zsuzsa tollából. A cikkben a „mezőtúri négyes” tagjai szerepeltek, úgy mint Kósa Klára, Búsi Lajos, Kőműves Lajos,  Gonda István, akik akkoriban éppen a frankfurti világkiállítás anyagát készítették elő. „Élnek, halnak a fazekasságért”- fogalmazott negyven évvel ezelőtt Vadas Zsuzsa- „Gonda István fazekas remekei a rétetek bonyolultsága miatt nem alkalmas sorozatgyártásra, minden darab egyedi.” A népi iparművészet csúcsteljesítménye.

Gonda István köszöntő beszédében a 70-es, 80-as éveket emelte ki, első mestereit, a fazekasműhelyről szerzett kezdeti benyomásait és fiatalkori szakoktató éveit. Büszkén mesélt az első négyes alkotócsoportról, aminek tagja volt. Megígérte, nem fog a babérjain ülni otthon ezután sem, egy új korszak következik és tovább fog dolgozni saját és mások örömére.

Pusztai Zsolt néprajzkutató, a Fazekas Múzeum muzeológusa a 70 éves Gonda István részére egy különleges születésnapi meglepetéssel állt elő. Munkatársával, Asztalos Csabával titokban egy huszonöt perces filmet készítettek, amiben megszóltatták Gonda István tanítványait, pályatársait az alkotóhoz fűződő viszonyukról, barátságukról, tiszteletükről. A kisfilm a Fazekas Múzeum honlapján megtekinthető.

A megnyitó megismételhetetlen pillanata volt, amikor a jelenlévő közönség együtt énekelte zárásként, Juhász Katalin lantkíséretével a Kossuth-nótát: „Kossuth Lajos azt üzente: Elfogyott a regimentje. Ha még egyszer azt üzeni: Mindnyájunknak el kell menni! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”   A kiállítás május 15-ig megtekinthető a Városi Galériában, keddtől péntekig, naponta 10 és 12, valamint 14 és 16 óra között. Szombaton 10- 14 óra között.

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József