Figyelemfelhívó táblákkal a gyalogosok védelméért

Figyelemfelhívó táblákkal a gyalogosok védelméért

Hazánkban sajnos számos baleset történik gyalogos-átkelőhelyeken. A balesetek többségében a statisztika szerint nem a gyalogos a hibás.

A hatályos KRESZ-előírások szerint a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy adott esetben a gyalogos részére elsőbbségadási kötelezettségének maradéktalanul eleget tudjon tenni.

A gyakorlatban sokszor szembesülünk gyalogosként azzal, hogy amíg az egyik irányból a jármű elenged, a másik irányból érkező jármű nem lassít. Emellett számos inger és hatás ronthat a járművezető érzékelési idején, és vezethet egy zebránál történő gázoláshoz, például a tűző nyári napfény, a csapadékos, ködös időjárás.

„Az utóbbi időben egyre több lakossági megkeresést kaptam, – tájékoztatott Szűcs Dániel alpolgármester-, hogy a gyalogosok nehezen tudnak átkelni a zebrákon, valamint sajnos több helyen Mezőtúron baleset is történt. Felvettük a kapcsolatot a közútkezelővel és egy pályázat segítségével szeretnénk a város több gyalogos- és kerékpáros átkelőhelyénél az átkelést segítő, napelemmel működő figyelemfelhívó világító táblákat telepíteni. Bízom benne, hogy a hamarosan beadásra kerülő pályázatunk sikeresen lesz és ezzel tudunk segíteni a lakosságnak!- tette hozzá Szűcs Dániel és kiemelte, vizsgálják közben a városi közlekedést érintő egyéb lakossági jelzéseket is.

Kakuk Móni