„Magyarok Kenyere Ünnep” Mezőtúron 2021

„Magyarok Kenyere Ünnep” Mezőtúron

Az idei augusztus 20-i városi ünnepség különleges volt, mert az a megtiszteltetés érte Mezőtúr városát, hogy Karcag mellett házigazdája lehetett Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági Programnak.

2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak, amelyet idén augusztus 6-án, Ópusztaszeren ünnepélyes keretek között öntöttek össze. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl, közel százezer határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez járulva ezzel hozzá. A magyar gazdáknak hála, a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta. Megyénkben az idei évben hat gyűjtőponton, Karcagon, Mezőtúron, Tiszaföldváron, Szolnokon, Jásztelken és Tiszaigaron adhatták le adományaikat a gazdálkodók 2021. július 26. és 29. között. Nagy öröm, hogy az idei évben 687 fő adományozónak köszönhetően 153095 kg búza adomány került a gyűjtőpontokra beszállításra. A két szám az eddigi rekord, mind létszámban, mind búzamennyiségben is a legmagasabb. Mezőtúr városa évekkel ezelőtt büszkén csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez és a gazdák mellett az Önkormányzat is ajánl fel minden évben búzát.

Az ünnepséget Mezőtúr főterén tartották, az esemény háziasszonya Patkós Éva városi képviselő a Csoda-Vár Központi Óvoda intézményvezetője volt. A színpadot Bordács Mónika virágkötő és csapata dekorálta virágkölteményeikkel és helyet kapott a 300 db cipó nemzeti színű szalaggal átkötve. A Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjának tagjai a helyszínre feldíszített lovas kocsikon érkeztek a közönség nagy csodálatára.

Plósz Csilla tárogató után a Mongol-Agrár Zrt. népdalköre nyitotta a színpadi műsort aratási népdalcsokorral. Ezt követően beszédet mondott Herczeg Zsolt polgármester, aki megköszönte a gazdáknak a felajánlott búzát, majd Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, aki elmondta: „a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák országosan kiemelkedő szerepet vállaltak. A termelők, a molnárok, a pékek bizonyították, hogy szoros szövetség tartja össze nemzetünket.”

A Sweet Dance mezőtúri mazsorett csoport magyaros táncának megtekintése után Herceg Antal, a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubjának elnöke adta át az idei szentelésre váró kenyeret Herczeg Zsolt polgármester úrnak gondolatai kíséretében. A történelmi egyházak képviselői megáldották és megszentelték a kenyeret. Ezt követően Herczeg Zsolt polgármester szegte meg, Patkós Éva képviselő asszony szavainak kíséretében: Az élet forrása a víz és mellette táplálékunk a KENYÉR. A nemzeti szalaggal átkötött kenyér a múltat, jelent és a jövőt szimbolizálja. Megtestesülése embernek, becsületnek és munkának. A MI kenyerünk. Jelképesen benne van valamennyiünk munkája.

A Túri Olvasókör köszöntése után a Magyarok Kenyere Program elmúlt évekbeli megyei megvalósulásának segítéséért Györfi Sándor Kossuth-és Munkácsy díjas szobrászművész kisplasztikáját adták át az előző évi lelkes támogatók részére.

Kiss Róbert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója felkérte Hubai Imrét, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közgyűlés elnökét és Hubai Imre Csabát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei elnökét, a MAGOSZ országos alelnökét és megyei elnökét, valamint Herczeg Zsoltot Mezőtúr város polgármesterét, adják át a díjakat. Díjazottak: Szathmári Sándor, szolnoki gazdálkodó, Benke György kunszentmártoni gazdálkodó, Gaál Ferenc, jászboldogházi gazdálkodó, Éles Andor, jászszentandrási gazdálkodó, Csontos Gyula, tiszaföldvári gazdálkodó.

Mezőtúr város által megítélt díjakat kapták: Bordács Lajos, mezőtúri őstermelő, Fazekas Sándor, mezőtúri őstermelő és gazdálkodó, Szőke Károly Róbert, mezőtúri őstermelő, családi gazdálkodó. Kudlacsek Józsefné, mezőtúri őstermelő, Tóth Ferenc, mezőtúri őstermelő.

Hubai Imre Csaba elnök úr Györfi Sándor által készített kisplasztikát adott át Herczeg Zsolt polgármester úr részére, valamint a katolikus egyház és a református egyház részére.

Az „új kenyér ünnepe” témában előre meghirdetett rajzpályázatra számos pályamű érkezett. Ajándékcsomagot és oklevelet kapott Rafael Martin, Vecseri Tamara, Rácz Dorina, Varga Bettina, Rafael Szabrina, Gombár Pál Gergő, Nagy István, Tóth Zsolt, Rafael Gusztáv Dávid, Rafael Mária, Balázs István, Tóth Hanna Hajnalka, Szabó Helga.

Külön díjazták a 7 éves Balázs Istvánt, a 12 éves Rafael Máriát, a 11 éves Tóth Hanna Hajnalkát.

Szabó Helga 18 éves “Kenyérsütés” című alkotását mindhárom szervezet egyaránt kiemelte, így az övé lett a győztes pályamű (lásd a címlapon). A díjat átadta: Győrfi Sándor szobrászművész. Szabó Helga mezőtúri diáklány, aki a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12. osztályos tanulója. Óvodás kora óta szívesen rajzol. A mezőtúri Református Kollégium Általános Iskolájában Takács Győző rajztanár, kerámikus ismertette meg vele a festészetet. Tervezőmérnök szeretne lenni. Helga annyit még elárult, nagymamája, Jászné Polgár Mária nyugdíjas pedagógus győzte meg, hogy induljon a rajzpályázaton.

A hagyományoknak megfelelően idén is két házigazda kiválasztására került sor, külön választva a búzagyűjtő napot és búza összeöntés ünnepét, a kenyér ünneptől.  Jásztelek község a jövő évi búzagyűjtő nap és búzaösszeöntés ünnepének lesz a házigazdája, Kunhegyes város a következő évben a Kenyérünnep rendezésének a jogát nyerte el. Herczeg Zsolt adta át a nemzeti szalaggal átkötött péklapátot Tóth Nórának, Jásztelek község polgármester asszonyának.

Mezőtúr Város Önkormányzata Zoltán Emese keramikus által a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programra készítetett egy kerámiát, amelyet a készülő vándorkiállításba szán Mezőtúr városa. Ezt a kerámiát adta át a műsor zárásaként Herczeg Zsolt polgármester úr Huba Imrének a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökének.

A továbbiakban a zenéé lett a főszerep, Keresztes Ildikó adott egy jó hangulatú akusztikus koncertet, valamint a 300 db nemzeti szalaggal átkötött cipő kiosztásra került a közönség között.

Kakuk Móni