Átadták a felújított II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát

Átadták a felújított II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát

 

Átadásra került a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épülete 2021. szeptember 1-én, ami az EFOP-4.1.2-17-2017-00061 pályázat keretén belül újulhatott meg.
A Karcagi Tankerületi Központ  442 926 744 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban,  amelynek megvalósításához a Kormány 93 796 607 forint többletforrást biztosított. A projekt megemelt támogatási összege 536 723 351 Ft.

Kozák Zsolt Gyula, az iskola intézményvezetője elmondta, hogy a nyertes pályázatnak köszönhetően újjászületett az iskola, melynek eredményeként a diákok egy immáron kiválóan felszerelt, korszerű, a kor igényeinek megfelelő épületben kezdhették meg, illetve folytathatják tanulmányaikat. A fejlesztés következtében a tanulás megújult színtere a diákok számára vonzóbbá, a nevelőtestület pedagógiai-szakmai munkája motiváltabbá válik.

Az eseményen többek között részt vett Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ igazgatója, aki kifejtette, több mint 440 millió forint támogatást nyertek el a mezőtúri általános iskola infrastrukturális fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban. A megvalósításhoz a magyar kormány csaknem 94 millió forint többletforrást biztosított. Boldog István országgyűlési képviselő üdvözölte az iskola megújulását. A családja és saját nevében ajándékot adott át, – kosárlabdákat, kézilabdákat, futball labdákat – köszöntő beszéde után az intézmény vezetőjének.

A felújítás során kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a teljes víz- és csatornahálózatot, az épületgépészetet, szigetelték a tetőszerkezetet.

Akadálymentesítették a bejáratokat és liftet építettek az épülethez. A vizesblokkokat újracsempézték, kicserélték a szanitereket, mosdókat alakítottak ki minden szinten a mozgáskorlátozottak részére. Elkészült a természettudományos szaktanterem teljes és a nyelvi labor átalakítása. A már meglévő informatikai szaktanterem új bútorokat kapott. Az iskolaudvar is megújult, udvari bútorokat és játékokat szereztek be.

Herczeg Zsolt Mezőtúr polgármestere kifejtette az ünnepségen: fontos a városnak az épület korszerűsítése és mindent megtettek érte, de az elnyert támogatások segítettek abban, hogy ilyen nagy volumenű korszerűsítést végrehajtsanak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt zárórendezvényén világossá tette: az iskolában elsősorban a tehetség számít és a hozzátett munka, illetve a képzett pedagógusok. Rétvári Bence kihangsúlyozta: a vidéki iskolákat nem bezárni kell, hanem felújítani.

A rendezvényt az iskola néptáncos tanulóinak és a Leg a Láb Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak műsora színesítette.

 

 

 

Kakuk Móni

Fotó: Jenei József