“Legszebb konyhakertek” 2021

Ismét eltelt egy év… díjaztuk a „Legszebb” kerteseket

 

A „Legszebb Konyhakertek” helyi eredményhirdetésére szeptember 30-án került sor ünnepélyes keretek között a Városháza Dísztermében. Mezőtúr Város Önkormányzata nevében Szűcs Dániel alpolgármester úr köszöntötte a megjelenteket és mondta el gondolatait, hirdette ki az eredményeket.

Mezőtúr a Program kezdete óta, immáron 9. alkalommal vett részt ezen a színvonalas és példaértékű megmérettetésen. A szervezők célja az idei Programmal is az volt, hogy elismerjék a kertművelők munkáját és ezzel ösztönözzék a lakosságot arra, hogy minél többen alakítsanak ki konyhakertet, gondozzák azt, termesszenek benne maguk és családjuk számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, gyümölcsöt, fűszer – és gyógynövényeket, továbbá szépítsék saját és városuk környezetét.

Az év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség” volt.  Ezen jellemzőkből mezőtúri kerteseinknél igazán nincs hiány, hiszen munkásságukat folyamatos tanulás, szorgalom, a természet iránti szeretet és tisztelet, a tenni akarás, kitartás, a fejlődés jellemzi évről évre.

Köszönettel tartozunk Sári Kovács Szilvia alpolgármester asszonynak, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program ötletgazdájának, továbbá a Legszebb Konyhakert Csapatának a lehetőségért, támogatásukért, időt és energiát nem kímélő, áldozatos munkájukért. Alpolgármester asszony elfoglaltsága miatt sajnos nem tudott jelen lenni ünnepségen, de levélben küldte el gondolatait, melyet most kérésére alpolgármester úr osztott meg a közönséggel. „

 

Kedves Polgármester Úr, Kertbarátok, nevező Kertgazdák, Program koordinátorok, Zsűri tagok! Kedves Mezőtúriak!

 

Ismét eltelt egy év, lassan vége a kertművelés idényének, betakaríthatjuk az ez évi termést.

Nagy örömmel tölt el, hogy Mezőtúr immár 9. alkalommal csatlakozott kezdeményezésemhez.

Hivatalos elfoglaltságom miatt, sajnos nem tudok részt venni ezen a szép ünnepségen, ezért csak így levélen keresztül tudok együtt lenni Önökkel!

Mezőtúr eddig elért szép eredményei méltán bizonyítják, hogy a városban és környékén gazdag a kertkultúra, őrzik a hagyományokat, ízletes gyümölcsöket, zöldségeket termelnek szakszerűen gondozott kertjeikben.

A Mezőtúriak tehát méltán lehetnek büszkék gyönyörű konyhakertjeikre, hiszen országos szinten is megállták már helyüket, több alkalommal is elnyerték Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat.

Természetesen nem kell a győzelemhez országos díj, hiszen aki ebben a programban, versenyben részt vesz, az már nyertes! Mindenki munkája érték, elismerésre méltó, és a mi talán a legfontosabb: Önök, kertművelők és nevezők a példa mindenki számára.

Olyan követendő mintául szolgálnak, amit érdemes átörökíteni az utánunk jövő generációnak, hogy a mostani és elődeink által ránk maradt értékek, a kertkultúra hagyományai, módszerei, praktikái megőrződjenek, és mindenki számára továbbra is egy egészségesebb, boldogabb életet nyújthassanak. Mindannyian tudjuk, hogy a kert művelése nemcsak a növények, hanem testünk és lelkünk ápolását is jelenti egyben.

Ehhez természetesen kell olyan támogató, mint az Mezőtúr Város Önkormányzata, amely meglátja az értéket, és azt a lakosság felé követendő példaként állítja.

Szeretném ezért köszönetemet és gratulációmat kifejezni a Herczeg Zsolt polgármester úrnak, hogy „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz való csatlakozásukkal évről évre, töretlenül segítik kezdeményezésemet.

Külön köszönöm Pozderka – Korcsok Anitának, aki kezdettől fogva a program koordinátora. A zsűri tagjainak, kiemelten Olajos Sándornak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is gondos és lelkiismeretes munkával vitte végig ezt a programot!

A kertművelőknek szívből gratulálok, a mai naphoz kellő elismerést, jó szórakozást kívánok!

További munkájukhoz, életükhöz kívánok mindenkinek jó egészséget, sok erőt, szerencsét, töretlen kitartást, és a jó Isten áldását!

                                                                                                       Sári Kovács Szilvia

                                                                                               ötletgazda – programigazgató

 

Örömmel mondhatjuk el, hogy az idei évben az eddigi legnagyobb jelentkező számot tudhattuk magunkénak, hiszen összesen 17 kertművelő 18 kerttel mutatta meg munkáját és annak eredményét a nagyközönségnek. Hatalmas boldogság, hogy ismét bővült az óvodás jelentkezők köre a közösségi kategóriában, hiszen nagyon fontos, hogy már kisgyermekkorban megkezdődjön a gyermekek természet iránti szeretetre, környezetvédelemre nevelése.  Ezért alpolgármester úr külön szeretettel köszöntötte ünnepségünkön a szorgos kezecskék tulajdonosait és az őket kísérő pedagógusokat, akik amellett, hogy részt vettek a megmérettetésen, műsorral is készültek az ünneplő közönségnek. A Csoda-vár Központi Óvoda Katica csoportjának tündéri műsora után következett a már mindenki által izgatottan várt eredményhirdetés. Mezőtúr Város Önkormányzata nevében a díjakat Herczeg Zsolt polgármester úr adta át. Az eredmények kihirdetése alatt, a kertekről készült fotóválogatásban gyönyörködhettek a jelenlévők.

 

Mini 50 m2-ig kategóriában két nevezőnk volt.

II: helyezést ért el Korcsok Gábor

I: helyezettként pedig az idei évben is Vetésiné Nagy Ilonát köszöntöttük

Normál kategóriában

III. helyezést ért el Juhászné Török Orsolya és Családja

II. helyezett lett Pechácsekné Seres Edit, aki nagy örömünkre, a versenyben egyedülálló módon az idei évben is két, különböző helyszínen lévő kerttel nevezett.

Az I. helyezésért járó díjat immáron harmadik éve Balázs István és Családja vehette át.

A közös családi munka eredményeként festői környezetű kertjük nem csak a helyi zsűrit kápráztatta el, hanem az országos zsűri is felfigyelt rájuk és Országos Díjban részesítette őket, melyet október 09-én, Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretein belül ünnepélyes keretek között vehetnek majd át.

Ebben a kategóriában további nevezőink is elismerésben részesültek megköszönve példaértékű munkásságukat.

Kiss Ferenc és Felesége

Lukács Mihály és Családja

Oláh János és felesége

 

A közösségi kategóriában

III. helyezést ért el Farkas András

II. helyezett lett a Mezőtúri Városi Óvoda – Harmatcsepp Tagintézménye

I. helyezésért járó díjat a Mezőtúri Városi Intézmény Csoda-vár Központi Óvoda gyermekei és pedagógusai vehették át.

Nagy örömünkre ebben a kategóriában is köszönthettünk további jelentkezőket.

Mezőtúri Városi Óvoda – Gyermek – kert Tagintézményét,

valamint Horváth Anitát

Zártkert gyümölcsös kategóriában a tavalyi évhez hasonlóan egy jelentkezőnk volt Sándor János Vilmos személyében.  Így itt helyi szinten versenyről nem beszélhetünk, viszont országos szinten annál inkább, hiszen számos jelentkezőt utasított maga után festői szépségű vízparti kertjével. Munkásságát Önkormányzatunk külön díjjal jutalmazta, továbbá hatalmas öröm, hogy az országos szakmai zsűri döntése alapján János kertje szintén Országos Díjban részesült, melyet a Balázs Családdal együtt Budapesten az OMÉK keretein belül vehet majd át.

Zártkert vegyes kategóriában most is két jelentkezőt üdvözölhettünk. A döntés most sem volt egyszerű, hiszen az elmúlt években két kerttulajdonos csodálatos munkásságát követhetjük figyelemmel folyamatosan. Kettejük között nem lehet különbséget tenni, hiszen lenyűgöző szenvedélyük, odaadásuk, szorgalmuk, tudásuk, amelyekkel kertjeiket művelik.

De mivel az országos versenyre jelölés miatt dönteni mindig muszáj a helyi zsűrinek, hiszen minden kategóriában az első helyezettek indulhatnak az országos megmérettetésen, így az idei esztendőben

II. helyezést ért el Fehér András és Enyedi Erzsébet

I. helyezettként pedig az idei évben is Jászné Polgár Máriát, Jász Ferencet és 5 unokájukat köszöntöttük

 

Ezzel a 2021-es Legszebb Konyhakert Helyi verseny lezárult. Mindnyájuknak szeretettel gratulálunk, további eredményes kertművelést és jó egészséget kívánunk! Örökítsék, fejlesszék tudásukat, védjék környezetünket! Kérjük, vigyék hírét a programnak és jövőre is nevezzenek minél többen! Hiszen ne felejtsék „a kertet ápolni, gondozni kell, de amit cserébe kapunk az felbecsülhetetlen…”!

 

Pozderka-Korcsok Anita

a Program helyi koordinátora