Kozák Éva fazekas sikerei

Kozák Éva fazekas sikerei

Örömteli hírrel lepett meg a közel múltban egy nagyon kedves régi ismerősöm (gyerekkori játszótársam, kis barátnőm) Kozák Dezsőné Lapis Esztike ny. tanítónő. Két újságkivágást kaptam tőle, melyekből megtudhattam Éva lánya legutóbbi szép sikerét. A két újsághír címe: Gerjen kincse, és büszkék vagyunk Kozák Éva munkásságára.

Mióta Eszterke is a dunántúli Gerjenben él, azóta telefonon keresztül szoktam őt faggatni Évike munkásságáról. A válasz mindig ugyanaz: annyi a munkája, hogy ki sem látszik belőle. Legutóbbi szép sikere Kecelhez kötődik.

A szőlőművelésről nevezetes város múlt év szeptember 25. napján a Keceli Szüreti Nap alkalmával emlékművet avatott a település terén a szőlő és a bor tiszteletére.

Az emlékmű elkészítésére Kozák Éva gerjeni fazekas művészt kérték föl. A feladat nagyon szép, de meglehetősen szokatlan a fazekasság téma és alkotói körében, és alaposan ismerni kell a védő és segítő szentek történetét.

A földművelő ember mindig félt az időjárás veszélyeitől, reménykedett és fohászkodott nemcsak a Teremtőhöz, hanem a nála közbenjáró szentekhez. A szőlő és a bor védőszentjeit – Szent Vincét, Orbánt és Donátot – kellett az alkotónak megismerni alapos kutatómunkával, hogy meg tudja jeleníteni hitelesen alakjaikat, öltözékükkel és attribútumaikkal egyetemben.

Az elkészült két részes emlékműépítményen, a kerámia domborművek a fotó alapján remekművek lettek.

A „Gerjen kincse” cikk írója büszkén beszél: a mezőtúri Kozák Éva gerjeni munkásságáról. Éva érettségi után talált rá a fazekas szakmára a túri Fazekas Szövetkezetben. 1980-ban érkezett Gerjenbe. A népi irányból indult, de idővel nyitott másfelé is. A technológia mindig fejlődik, lépést kell tartani, a divat is mindig változik. Ő maga egy 17-20 fős fazekas körben munkálkodik, összetartanak, és közösen védik érdekeiket. Éva szerint elkerülhetetlen a népi cserép készítéséről áttérni a magas tüzű, ólommentes mázak alkalmazására. Könnyen kihalhat a szakma, ha nem halad a korral. Megfelelő szakmai alázattal meg lehet tartani a fazekasság értékeit. Az igényes egyedi kerámiát mindig fogják keresni.

Szakmai elismertség tekintetében Európában a hazai fazekasoknak van a legnagyobb tudása. Kozák Éva Magyarország legjobbjai közt szerepel. Beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia Köztestületébe.

Kozák Éva hagyományőrző munkásságára mi mezőtúriak is nagyon büszkék vagyunk, szívből gratulálunk szép eredményeihez

Elismerései:

1979 Népművészet Ifjú Mestere

1983 Népi Iparművész

1994 Népművészet Mestere díj

2018 Tolna megye művészetéért díj

Alföldi Fazekas Triennálé első díj

Gránátalma díj

Mesterek Tiszteletére díj

Pro Renovanda Cultúra Hungarian pályázatok

Kissné Mikes Éva