Jelentős források a környezetvédelemért – Megújulhat a mezőtúri Városi Sportcentrum

Jelentős források a környezetvédelemért – Megújulhat a mezőtúri Városi Sportcentrum

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. Bár a klímaváltozás alapvető okainak nagy része a városias térségekben összpontosul, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása valamennyi településen kihívást jelent, így a város-vidék együttműködés is nagy szerepet kaphat a célkitűzések megvalósításában.

Ennek a stratégiának a részeként került kiírásra a TOP Plusz 2.1.1-21 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázat, melyben az igényelt támogatás maximális összege 250.000.000.- Ft. A pályázati felhívásra a képviselő-testület döntése értelmében pályázatot nyújtott be Mezőtúr Város Önkormányzata. A cél a Városi Sportcentrum korszerűsítése, energetikai felújítása. Egyre több fiatal tölti az iskolán kívüli idejét sportolással, ezáltal a Városi Sportcentrum kihasználtsága is növekszik. A környezetvédelem mellett a lakosság sportolási körülményeit is jobbá tenné egy ilyen nagy horderejű beruházás.

Ha a pályázati támogatás megítélésre kerül, a létesítmény jelentős mértékben megújulhat. Így az áramigényt napelemek felhelyezésével, napenergia hasznosításával oldanák meg, emellett korszerűsítenék az épület villamossági hálózatát. Az épületegyüttes lábazati és homlokzati hőszigetelésével, a nyílászárók korszerűsítésével, a csarnok sötétsugárzóinak cseréjével és a tetőhéjazat cseréjével nem csupán a fenntartási költségek csökkennének jelentősen, de dédunokákra is gondolva, kevesebb nem megújuló energiaforrást használna fel a Városi Sportcentrum.

Az Energy Information Agency jelentése leírja, a világ földgázkészletei 60 évre elegendőek a jelenlegi fogyasztási trendek szerint, a valóságban azonban a felhasználás mértéke növekvő tendenciát mutat. További gondokat okozhat, hogy szemben a kőolajjal, a földgáz tengeri szállítása nem megoldott. Így rendkívül fontos az a globális trend, miszerint minél több helyszínen és szinten korszerűsítsük a nagy energiákat felhasználó infrastruktúrákat. Ennek megvalósítása az országok és városok vezetőinek az egész világon hosszútávú, kiemelten fontos feladata.

Kakuk Móni

Megújulhat a Puskin utcai kerékpárút

A TOP Plusz 1.2.1-21 számú „Élhető települések” című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be Mezőtúr Város Önkormányzata. A pályázatnak köszönhetően megvalósulhat többek között a Puskin utcai kerékpárút 1300 folyóméteren történő felújítására (a Cs. Wagner József utcától a Bajcsy-Zsilinszky utcáig).

A burkolat minősége olyan rossz lett az utóbbi években, hogy az már veszélyezteti a biztonságos közlekedést. Ha a forrás rendelkezésre áll, a meglévő nyomvonalon kétoldali süllyesztett szegély kialakításával és szükség szerint pályaszerkezet cserével új aszfaltburkolat épül. Emellett a támogatásból felújításra kerülhet a Székes utca, amin keresztül a Puskin utcán meglévő és a Kossuth Lajos utcán megvalósuló kerékpárutakat is összekötnék. Sok család választja a kerékpáros közlekedést ezeken az útvonalakon, hiszen óvodák, iskolák is erre közelíthetőek meg, a járdák pedig szintén leromlott állapotban vannak, így sem a gyermekkerékpárok, sem a mozgássérültek által használt elektromos mopedek nem tudnak rajta megfelelően közlekedni. Herczeg Zsolt elmondta, kiemelt feladat, hogy ezek a szakaszok is biztonságosan igénybe vehetőek legyenek a forgalom minden résztvevője számára.

Az említett pályázatból újulhat meg a mezőtúri kék-zöld infrastruktúra is. 

A növekvő létszámú emberiség egyre nagyobb számban fog városokban élni, amik egyszerre okozói és elszenvedői a természetes vízkörforgás változásainak. A klímaváltozás miatt megváltozó csapadékeloszlás és a melegedő nyarak már most egyszerre fenyegetik villámárvizekkel, szárazsággal és hőhullámokkal városainkat, amihez, ha nem alkalmazkodunk, évről évre növekedő károkkal számolhatunk. Azonban, ha képesek volnánk megváltoztatni a városlakók- és tervezők vízhez való hozzáállását, hogy eszköz helyett értékként tekintsenek rá, nem csupán a klímaváltozáshoz tudnánk jobban alkalmazkodni, de élhetőbb és zöldebb életteret is teremthetnénk. Ehhez nyújt eszközöket a természeti folyamatokat imitáló kék-zöld infrastruktúra tervezés –fogalmaz Czizmadia Dóra, tájépítész mérnök.

Az „Élhető települések” című felhívásnak köszönhetően megvalósulhat a belterület védelmét szolgáló csapadékvízelvezető-hálózat rekonstrukciója, mely a Cs. Wágner József utca és a Széchenyi István utca kereszteződésétől a Puskin utca és a Bajnok utca kereszteződéséig tartana. Új, zárt csapadékvíz elvezető csatorna épülne továbbá a Tulipán utcában, amely a meglévő zárt csatorna érintett szakaszának kiváltását célozza, ezzel biztosítva a Tulipán utca felső szakaszáról érkező csapadékvizek károkozás nélküli elvezetését a Piac tér irányába.

A zöld infrastruktúra fejlesztése érdekében beteg fák kivágására és azok pótlására, valamint közterületi eszközök elhelyezésére kerülhet sor.

A projekthez nem szükséges önkormányzati önerőt biztosítani. Az igényelhető támogatás maximális összege 500 millió forint.