Isten veled, Margit!

Isten veled, Margit!

Mezőtúr város önkormányzatának lapjaként 1991 május 3-án indult újra, az 1884-ben alapított Mezőtúr és Vidéke. A szerkesztőség a Városi Szabadidőközpontba került, a lap főállású újságírója Jávorcsik Sándorné Nagy Margit lett. Meghirdettük az állást, vészesen közelgett a pályázati határidő és nem volt jelentkező. Margit egy jógafoglalkozás után kopogott be hozzám – gondoltam, az állás után érdeklődik, de más ügyben jött. Addig-addig lelkesítettük egymást, hogy két nap múlva hozta a jelentkezési lapját, és ezt követően 12 évig dolgozott a helyi lap újságíró szerkesztőjeként. A mezőtúri főiskola tanulmányi osztályának főelőadói státuszáról mondott le az új állás kedvéért. Minden új volt a városi lap szerkesztésével, terjesztésével kapcsolatban, de szenvedélyesen hittünk a tájékoztatás fontosságában, a nyilvánosság erejében.  Szárnyaló gondolatok és földi realitások vívtak egymással, hatalmas beszélgetések, olykor tüzes viták jellemezték egy-egy szám elkészülését, Margitot pedig a gyermeki kíváncsiság, az emberszeretet és a lelkesedés.

Mezőtúron született 1946-ban. Szülei az ÁFÉSZ megbecsült munkatársai voltak. Előbb az Újvárosi Általános Iskolában, majd a Teleki Blanka Gimnáziumban tanult. Innen vezetett az útja a Debreceni Agrártudományi Egyetemre. Itt ismerkedett meg férjével, akivel a diploma megszerzését követően Szolnokon telepedtek le, Margit a megyei húsipari vállalatnál dolgozott. 1984-ben két gyermekükkel együtt költöztek városunkba. 2003-tól már nyugdíjasként tevékenykedett, boldoggá tette, hogy huzamosabb ideig kalauzolhatta a Városi Galéria kiállításainak közönségét, segítette a képzőművészeti alkotótelep munkáját. Újságíróként jó kapcsolatot alakított ki az egyházakkal, ami egyéni életében is jelentős változást hozott. Isten felé fordult! Rendszeresen eljárt az istentiszteletekre, tagja volt a Református Nőszövetségnek. 2021 március 12-én kísértük utolsó útjára a Felsőrészi temetőben, Éger Ádám lelkész úr búcsúztatta.

Az alábbi – 1999 decemberében készült – csoportképen a Mezőtúr és Vidéke hivatalos és társadalmi segítői láthatók.  Velük együtt és sok más tisztelője nevében én is elköszönök Tőle! Isten veled, Margit!

(Fekszik: Jávorcsik Sándorné

Első sor, balról: Csider István, Tóth Andrea, Búsi Zsuzsa, Kádár Edit, Varga Mihály, Fórizs Istvánné, Kiss Imréné, dr. Halas Béláné, Garancsi Gábor, dr. Bagdán Piroska, Uzsoki Jánosné,

Második sor: Búzi Lajos, Prohászka Ottó, Patkós Szilveszterné, Ádám Eszter, Molnár Márta, Boldog Mária, Vadász István, Patkós Éva, Hegedűs Annamária, Achs Károly, Csabai János)

 

Berczeliné Boldog Mária