Ingyenes nyári tábor várta a gyerekeket

A felajánlásoknak és önkénteseknek köszönhetően tartalmas hetet tölthettek el a gyermekek. A tábor programjának összeállítása során ismét mertek nagyot álmodni, hiszen egyre többen jelezték önzetlen támogatásukat az alapítvány felé. Fontos szempont volt, hogy a szórakozást, kikapcsolódást a kicsik számára észrevétlenül tanulással is összekapcsolják, emellett szerették volna több ízben „elhagyni a Mezőtúr város táblát”, hiszen a résztvevők közül sokaknak erre egész évben nincs lehetőségük.

Az első napon még a csapatépítésé, játékos feladatoké volt a főszerep, megfűszerezve egy közös film nézéssel a Szabadság Moziban, de a második napon már a reggeli órákban vonattal kelt útra a lelkes csapat. Szarvason kirándultak az Arborétumban, közismertebb nevén Pepi-kertben, ami hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteménye, ahol száz évet megélt mocsárciprusokat, mamutfenyőket is láthattak. A Mini Magyarország makettparkban közel száz híres magyar, és egykori történelmi magyarországi épületet, emellett interaktív jármű – és épület maketteket csodálhattak meg és próbálhattak ki. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de interaktív élményt is nyújt. Majd megtekintették az Agrárkaland kiállítást, ahol egy órás játékos ismeretszerzésen vehettek részt, különböző témákban, vetéstől az aratásig, méhektől a halakig.

Harmadik napon a csapat társadalmi munkát vállalt, így egyszerre mindenki önkéntessé vált.  A szemléletformálás, a környezettudatosság, az önkéntességre nevelés jegyében az Ifjúsági lakótelep játszóterét szépítették, majd a Ligeti-tóhoz vezető úton szemetet szedtek.

Ezt követően a kis tehetségek a táborok rendszeres programjává váló, játékos Ki Mit Tud? programon mutatkoztak be, a gyerekekből szerveződött zsűri előtt.

A negyedik napon a főváros, Budapest volt az izgalmas úti cél. A Parlamenti látogatás és a dunai hajózás felejthetetlen kirándulása összekovácsolta a táborozókat és új barátságok is köttetetek.

Lezárásként a mezőtúri strandon töltötték a pénteki napot. Az alapítvány kurátora, Pozderka-Korcsok Anita elmondta, pályázati forrás nélkül és pénzügyi forrás nélkül vágtak ezúttal a szervezésbe, de az emberek szeretete, támogatása ismét megmutatkozott és lehetőséget teremtett a gyermekek számára, hogy a nyári szünet ne múljon el kaland, utazás nélkül.

Akik nélkül ez a tábor nem jöhetett volna létre:

– Vöröskereszt – külön köszönet Körmöndi Andinak és Erzsike néninek

– Mezőtúr Város Önkormányzata

– Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft.

– Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft.

– Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő

– Pocakos Étterem

– Nonstop Delikatesz

A mindennapi finom falatokat készítő nyugdíjas klubok tagjai:

– Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrzők Klubja, Városi Nyugdíjas Klub, Barátság Nyugdíjas Klub, Tisztelet Vasutas Nyugdíjas Klub

– Állandó önkéntes segítőik:

Nyujtó-Czeglédi Bernadett, Veres Anikó, Szabó Tamara

– Hála és köszönet támogatásukért, hiszen segítségükkel 30 hátrányos helyzetű gyermek nyarát tudtuk szebbé, élménydúsabbá varázsolni az immáron 4. éve megrendezésre kerülő egy hetes, ingyenes táborunkkal- tette hozzá Anita.

Néhány gondolat a gyerekektől arról, ahogyan a táborban érzik magukat:

„A tábor nagyon  jó volt, szereztem barátokat, nagyon szerettem itt lenni…”

„Kedves emberek, felügyelők voltak, szerettem mindenkit. Jók voltak a programok.”

„Szeretek ebben a táborban lenni, mert kedvesek a „pedagógusok”. Finomak a kaják is!”

„Most vagyok itt elsőnek, de nagyon tetszik, olyan mintha a családom lennétek. Köszönöm, hogy itt lehetek.”

„Nagyon jól éreztem magam és mindig emlékezni fogok! Nagyon köszönöm, hogy itt lehettem. Nekem legjobban tetszett, ahogy Budapesten voltunk.”

„Az elmúlt három évben nagyon sok élményt és emléket szerezhettünk. Nagyon tetszett, hogy mindenki elfogadóan és teljes odaadással állt a másikhoz. Jobban megszerettük egymást mindenkivel. Nagyon sokat nevettünk, imádtam!”

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a csodálatos táborban, nagyon szerettem ide járni. Sok barátom lett. Szépek a helyek, ahová el tudtunk menni.Szeretem Betti nénit és Anita nénit. Minden táborozó nevében elmondom, hogy hálásak vagyunk ezekért a csodálatos élményekért!”

Kakuk Móni